https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-hodonin-prislo-na-svet-mlade-gibona-lar-uz-je-k-videni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Zoo Hodonín přišlo na svět mládě gibona lar, už je k vidění

11.2.2024 00:39 | HODONÍN (ČTK)
Gibon lar.
Gibon lar.
Foto | arwen_cz / Flickr
V Zoo Hodonín přišlo na svět mládě gibona lar, návštěvníci jej už při troše štěstí mohou v expozici spatřit. Zatím téměř lysé mládě nosí matka na břiše, kojí ho a hlídá, informoval mluvčí zařízení Ivo Cencinger.
 

Mládě se narodilo 4. února, rodinka gibonů v hodonínské zoo je tak nyní pětičlenná. Mládě zatím chrání matka, podle mluvčího se ale dá předpokládat, že sestry si sourozence začnou brzy půjčovat a učit se mateřské roli. "U minulého mláděte jsme sami byli překvapení, stejně jako kolegové z jiných zoologických zahrad, jak brzy tomu bylo. Nemusí to však být pravidlem. Pohlaví mláděte bude možné určit, až se více osamostatní a bude také možné jej očipovat," uvedla zooložka Lenka Štursová.

Giboni jsou aktivní ve dne a pohybují se na dlouhých končetinách hlavně v korunách stromů. Tento způsob ručkování se nazývá brachiace. "U návštěvníků naší zoo jsou oblíbení pro svoji pohyblivost a obratnost. S dovádějícími mláďaty jde o nejživější expozici v pavilonu primátů," uvedla zooložka.

Potravu gibonů v zoo tvoří zelenina, ořechy, okus větví, ovoce, občas také červi, kuřecí maso nebo vařená vejce. Dožívají se až čtyřiceti let. Mláďata zůstávají ve skupině šest až osm let, jakmile zcela dospějí, rodiče se je snaží vypudit, aby si založila vlastní skupinu. Otec vyhání samce a matka zase samice.

Samotný pavilon primátů obohatily vloni dva nové chovné páry, a to mangabejů rudohlavých, jež hodonínská zoo chová jako jediná v České a Slovenské republice, a také gueréz běloramenných. Zoo tak doufá v další možné přírůstky. Letos už kromě gibona eviduje mláďata gekona obrovského, přímorožce arabského a koz holandských.

Zoo Hodonín patří k nejmenším a nejmladším v zemi. Otevřena byla v roce 1977. Loni do zařízení zavítalo téměř 174.000 návštěvníků, což je meziročně zhruba o 6000 méně. I tak šlo o třetí největší návštěvnost v historii zoo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist