https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-hodonin-se-mohou-pochlubit-mladetem-vlka-hrivnateho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Zoo Hodonín se mohou pochlubit mládětem vlka hřivnatého

15.2.2021 13:50 | HODONÍN (ČTK)
V Zoo Hodonín se narodilo mládě vlka hřivnatého.
V Zoo Hodonín se narodilo mládě vlka hřivnatého.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Hodonín
Hodonínská zoo se může pochlubit mládětem vlka hřivnatého. Chovný pár, který je přivedl na svět, je už pokročilého věku. Desetiletá samice a o dva roky starší samec, se stali rodiči už popáté. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí zařízení Marie Blahová. Návštěvníci vlčka zatím neuvidí, zahrada je kvůli vládním opatřením uzavřená.
 

Mládě se narodilo v polovině prosince. Daří se mu dobře, je ve společném výběhu s rodiči, kteří se o něj starají. "Po konzultaci s koordinátorkou chovu jsme je nechali spojené i v období páření. Šance, že samice zabřezne, byla minimální. Proto byl tento vrh pro nás překvapením," uvedla zooložka Lenka Štursová.

Mládě má za sebou očkování a odčervení a čeká je ještě přeočkování. Kromě mateřského mléka se živí potravou, kterou mu rodiče vyvrhnou. Jakmile mládě povyroste, o jeho dalším umístění rozhodne koordinátorka chovu, která určí, do které zoo zvíře půjde.

Vlci hřivnatí jsou obecně velmi plachá a na stres citlivá zvířata, a jejich odchov proto bývá komplikovaný. Rušivé vlivy se totiž nedají nikdy zcela eliminovat. "Celkem se narodila dvě mláďata, ale podobně jako u předchozího vrhu před třemi lety jedno z mláďat nepřežilo. Svou vinu na tom nesou i někteří návštěvníci, kterým neuniklo, že se v ubikaci něco děje, a pohybovali se i přes zákaz v distanční zóně bezprostředně u výběhu. Zvýšený ruch samici vyděsil natolik, že následně mládě usmrtila," uvedla Štursová. V době narození vlčat byla zoo pro návštěvníky otevřená.

Tento zvířecí druh zoo chová od roku 2000. Chovný samec přišel do Zoo Hodonín v říjnu 2009 z plzeňské zoo, o tři roky později k němu přibyla z polských Katovic samice, která nahradila původní, uhynulou samici. Prvoodchov vlků hřivnatých v hodonínské zoo se podařil v roce 2015. Šlo o dvě samičky. Další úspěšný odchov dvou samců následoval v roce 2017.

V přírodě se vlk hřivnatý vyskytuje v Jižní Americe, především na území Brazílie, severní Argentiny, Paraguaye, jižní Bolívie a jihovýchodního Peru. Jejich domovem jsou křovinaté lesy a savany s bažinatým povrchem a bujnou vysokou vegetací. Svým vzhledem vlk hřivnatý připomíná spíše lišku s extrémně dlouhýma nohama a nápadnou hřívou přes ramena. Dlouhé nohy mu umožňují vidět přes vysokou trávu, zkosené drápy usnadňují pohyb v bažinatém prostředí. Typický je pro něj mimochod, což je pohyb, kdy se v kroku pohybují společně vždy nohy na jedné straně a následně na druhé straně. Je známý silným, specifickým pachem moči samců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist