https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-plzen-se-v-breznu-narodily-dve-vydry-az-nyni-zacinaji-vychazet-do-vybehu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V zoo Plzeň se v březnu narodily dvě vydry, do výběhu začaly vycházet teprve nedávno

15.6.2024 00:09 | PLZEŇ (ČTK)
Vydry říční se v zajetí daří odchovat jen výjimečně.
Vydry říční se v zajetí daří odchovat jen výjimečně.
V plzeňské zoologické zahradě se 10. března narodily dvě vydry. Na mláďata chovatelé čekali 14 let. Vydry říční se totiž v zajetí daří odchovat jen výjimečně. Až nyní, ve dvou měsících věku, vydřata stále častěji opouštějí svou noru, prozkoumávají venkovní výběh a s pomocí matky se učí potápět i lovit, řekla ČTK zooložka Miroslava Palacká.
 

Návštěvníci je už mohou občas spatřit ve výběhu. Samice se začala pomalu smiřovat s přítomností lidí v blízkosti jejích mláďat, je ale stále velmi ostražitá, a pokud se bude cítit v ohrožení, může potomky ukrýt. Zoo proto prosí návštěvníky o dodržování co největšího ticha a klidu u vydřího výběhu.

S oznámením o narození malých vyder počkala zoo až na Mezinárodní den vyder, řekl mluvčí zahrady Martin Vobruba. Vydry žijí v zoo od roku 2008, kdy se otevřela nová expozice Česká řeka. Soustava velkých akvárií a nádrží představuje tok řeky Úhlavy od pramene v úbočí hor do nížinného rybníku. Část toku obývají vydry. Jedno mládě se narodilo už v roce 2010 a zoo tehdy uvedla, že samička byla prvním mládětem vydry říční narozeným v historii zoologických zahrad v Česku.

Chovný pár se od té doby vyměnil. Nyní ho tvoří samice Jana, narozená v roce 2018 v Německu, a samec Luke, přezdívaný také Bonifác 2, který pochází ze Šumavy. Obě chráněná zvířata se do zoo dostala ze záchranných stanic.

Jejich potomci se narodili 10. března, ale nebylo jisté, zda se odchov podaří. "Vydry říční se v lidské péči daří odchovávat pouze výjimečně. Zvířata jsou velmi citlivá na stres, a proto ztrácejí chuť se množit nebo se matka o narozená mláďata nestará," uvedla Palacká. Chovatelé proto první týdny naprosto omezili přítomnost lidí v blízkosti nory. Samice se chovala velmi ochranitelsky a i přes sklo na chovatele útočila. "Na začátku dubna jsme tak poprvé zjistili, že jsou mláďata dvě a jsou v pořádku. Jejich pobyt v noře byl podmíněn aktuálním rozpoložením samice, která je při jakémkoli pocitu nebezpečí opět ukryla do tunelu," řekla zooložka.

Až na začátku května mohli chovatelé samici krátce oddělit a mláďata zkontrolovat, očipovat a zjistit pohlaví. Brzy potom začala ochutnávat pevnou potravu, nejvíc jim chutná kuřecí maso a rybí filety. Zvědavost a povzbuzování matky je také už vylákaly na první výlety do venkovního výběhu. "Vydry se nerodí s vrozenou schopností plavat, ale vše je musí matka naučit. Někdy na první pohled až drsným způsobem Jana svoje potomky nejprve lákala a poté prostě donesla do hlubší vody. Celou dobu je samozřejmě hlídala, aby se jim nic nestalo" vysvětlila Palacká, podle níž jsou vydří sourozenci každým dnem odvážnější a už se naučili potápět. Matka jim každý den dává také lekce lovu, k čemuž jí slouží klacíky a kousky kůry.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist