https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-v-decine-se-narodila-tri-mladata-klokana-rudokrkeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V zoo v Děčíně se narodila tři mláďata klokana rudokrkého

31.3.2020 00:08 | DĚČÍN (ČTK)
Zoologické zahradě Děčín se šestý rok po sobě podařilo odchovat mláďata klokana rudokrkého, letos se narodila tři.
Zoologické zahradě Děčín se šestý rok po sobě podařilo odchovat mláďata klokana rudokrkého, letos se narodila tři.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | zoodecin.cz
Zoologické zahradě Děčín se šestý rok po sobě podařilo odchovat mláďata klokana rudokrkého, letos se narodila tři. Dvě zatím zůstávají ve vaku samiček, z toho jedno chovatelé evidují pouze podle pohybů ve vaku. Zoo se chovu těchto vačnatců věnuje sedm let, uvedla včera v tiskové zprávě mluvčí zoo Alena Houšková.
 

"Jsou různě stará, to nejstarší už vyskakuje z mámina vaku, druhé prozatím jen vykukuje a přítomnost třetího evidujeme zatím jen podle pohybů," řekla mluvčí. Dodala, že nejstaršímu mláděti jsou zhruba čtyři měsíce. Samice mláďata nosí ve vaku až 40 týdnů, nejdéle ze všech klokanů. Nejstarší mládě se tak do vaku stále vrací, pokud vycítí nebezpečí.

Podle Houškové jsou dvě mláďata klasického hnědého zbarvení, třetí nosí ve vaku albinoticky zbarvená samice. Zda bude nejmladší mládě také unikátního bílého zbarvení, ukážou následující dny, doplnila mluvčí.

Zajímavostí je, že samice může mít až tři mláďata najednou. U klokanů se objevuje tzv. prodloužená březost, při níž zárodek pokračuje ve vývoji, až když samice přestane kojit předchozí mládě, dodala.

Klokani rudokrcí jsou typickými zástupci řádu vačnatců. V dospělosti dorůstají nanejvýš metrové výšky a snášejí i chladnější podnebí. Hustý kožich po celém těle a na ocase je dobře chrání před mrazem. Jméno dostali podle narudlého zbarvení na krku a na plecích. Živí se trávou, listy, výhonky keřů nebo pupeny. Ve volné přírodě žijí ve skupinách o osmi až 20 členech. Jejich přirozeným prostředím je jihovýchodní pobřeží Austrálie nebo Tasmánie. Dožívají se 12 až 15 let.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist