https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-v-praze-se-narodila-ctyrcata-kuny-brazilske-lide-je-mohou-videt-ve-vybehu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V zoo v Praze se narodila čtyřčata kuny brazilské, lidé je mohou vidět ve výběhu

17.11.2021 00:43 | PRAHA (ČTK)
Tayry jsou štíhlé lasicovité šelmy ze Střední a Jižní Ameriky.
Tayry jsou štíhlé lasicovité šelmy ze Střední a Jižní Ameriky.
Zdroj | Zoo Praha
V zoologické zahradě v Praze mohou návštěvníci ve výběhu v horní části areálu nově pozorovat mláďata tayry neboli kuny brazilské. Čtyřčata se narodila 31. srpna a jde o první čtyřčata této kunovité šelmy v pražské zoo.
 

"Běžně se samici rodí jedno až dvě mláďata, čtyřčata jsou u tohoto druhu velmi neobvyklá," uvedl kurátor savců pražské zoo Pavel Brandl.

Tři samice a jeden samec se narodili šestileté samici a jedenáctiletému samci. Ten do zoo v české metropoli přišel v roce 2011 ze švýcarské zoologické zahrady Papiliorama. Dříve návštěvníkům v pozorování mláďat bránila zástěna. Sloužila k tomu, aby matka měla klid. Nyní byla zástěna odstraněna.

Zatímco většina kunovitých šelem vyvíjí aktivitu v noci, tayra je aktivní i ve dne. Návštěvníci mohou mláďata podle chovatelů pozorovat po 10:00 a zhruba v 15:00, kdy mláďata dostávají krmení. Nyní už se podle zoo živí nejen mateřským mlékem, ale i různými druhy ovoce, potkany, kuřaty a křepelkami.

Tayry jsou štíhlé lasicovité šelmy ze Střední a Jižní Ameriky. Vyznačují se dlouhým huňatým ocasem, který měří až 40 centimetrů a světlejší srstí na hlavě. Tayry měří asi 56 až 68 centimetrů a váží zhruba pět kilogramů.

Pražská zoo chová tayry od roku 2004. První úspěšný odchov druhu se podařil v roce 2011. Tehdy šlo o první mláděte tayry odchované v Česku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist