https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/val-mezirici-bude-prvni-v-kraji-hlidat-plnost-kontejneru-senzory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Valašské Meziříčí bude první v kraji hlídat plnost kontejnerů senzory

14.10.2016 13:41 | VAL. MEZIŘÍČÍ (ČTK)
Systém funguje již v Praze či na Slovensku, v budoucnu se očekává jeho rozšíření. Ilustrační snímek z Prahy 5.
Systém funguje již v Praze či na Slovensku, v budoucnu se očekává jeho rozšíření. Ilustrační snímek z Prahy 5.
Valašské Meziříčí na Vsetínsku bude hlídat naplněnost kontejnerů speciálními ultrazvukovými senzory. Chce tak ušetřit peníze za zbytečný svoz odpadu, sdělila dnes mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová. Systém funguje již v Praze či na Slovensku, v budoucnu se očekává jeho rozšíření.
 

Zástupce firmy Elkoplast CZ, která projekt ve městě spouští, dnes řekl, že jde o pilotní projekt ve Zlínském kraji.

"Naplněnost polopodzemních kontejnerů na směsný komunální a tříděný odpad bude od listopadu monitorovat speciální zařízení umístěné v kontejnerech, které bude napojeno na mobilní aplikaci. Speciální čipy pomocí ultrazvuku poznají, kdy je kontejner plný a je třeba ho vyvézt," uvedla mluvčí radnice.

Vedení města si od novinky slibuje finanční úsporu. "Na základě monitorování budeme vědět, jak je který kontejner zaplněn a kdy přesně potřebuje vyvézt. Cílem je pomocí tohoto monitoringu zefektivnit svoz odpadu, v důsledku toho ušetřit a mimo jiné také lépe udržovat pořádek u odpadových nádob," uvedl starosta Robert Stržínek (ANO).

Město bude zatím monitorovat 73 kontejnerů po dobu tří měsíců. Ve dvaadvacetitisícovém Valašském Meziříčí je celkem 131 polopodzemních kontejnerů, z nich 45 je na směsný komunální odpad a 86 kusů na tříděný odpad, tedy na papír, plasty, bílé i barevné sklo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist