https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/valasske-klobouky-omezi-kvuli-suchu-seceni-travniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Valašské Klobouky omezí kvůli suchu sečení trávníků

11.7.2019 00:13 | VAL. KLOBOUKY (ČTK)
Radnice ve Valašských Kloboukách na Zlínsku omezí kvůli suchu sečení trávníků. / Ilustrační foto
Radnice ve Valašských Kloboukách na Zlínsku omezí kvůli suchu sečení trávníků. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Radnice ve Valašských Kloboukách na Zlínsku omezí kvůli suchu sečení trávníků. Sekat se nebudou tak často jako dosud, město nechá upravit také výšku sečení. Opatření má předcházet vysychání trávníků, podpořit udržování vody v zelených plochách a přispět k lepšímu klimatu ulic vyhřátých letními teplotami, sdělila včera v tiskové zprávě mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.
 

Podle místostarosty Karla Ptáčka (ČSSD) dostávají trávníky i ostatní zeleň ve městě během horkých letních dní zabrat. "Nechceme, aby se postupně změnily ve vyprahlé plochy bez života, a tak přistupujeme k opatřením, kterými chceme tomuto stavu předejít. Vyšší trávník přirozeně déle udržuje vlhkost a snižuje teplotu svého okolí," uvedl Ptáček.

Město současně připravuje kontrolu městské zeleně, která popíše a zhodnotí aktuální stav výsadby, travnatých ploch a také dřevin. "Výstupem bude doporučení, jak zeleň v našem městě v reakci na klimatické změny udržovat a také obnovovat. Aktuálně přehodnocujeme všech 142 zelených lokalit, abychom mohli uzpůsobit četnost jejich sečení. U vybraných pozemků se tak změní cyklus z měsíčního sečení na dvouměsíční, případně pololetní," uvedl místostarosta.

Do lokalit, jako jsou náměstí, sídliště nebo okolí hlavních silnic, vyjedou sekačky jednou měsíčně. Změní se však způsob, jakým zeleň ošetří. "Nově travnaté plochy sečeme na výšku šesti centimetrů, tedy na dvojnásobek původní výšky a současně na maximum, které nám technika vůbec dovolí," uvedl Roman Petrůj, jednatel Valašskoklobouckých služeb.

Ve Valašských Kloboukách se pracuje na 97 hektarech městských pozemků. Některé lokality město vytipovalo a nabídlo drobným zemědělcům, aby si zde zdarma travnatý porost posekali a usušili seno.

Před nedávnem omezil na dvou místech sečení trávy také Vsetín. Krajské město Zlín nechává na vybraných místech trávu dorůst a vykvést.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist