https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/valassky-kral-polivka-zachranuje-tradicni-narodni-strom
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Valašský král Polívka zachraňuje tradiční národní strom

30.12.2000 16:45 | OLŠANY (ČIA)
Masívní akce na záchranu valašských švestek probíhá v těchto dnech na farmě Bolka Polívky v Olšanech. K valašskému králi se sjíždějí odborníci nejrůznějších profesí, aby mu poradili, jak zachránit tradiční valašský strom před chorobou šarka, která ohrožuje zdejší porosty.
 

"Nemoci šílených krav se nebojíme, ale ze šarky máme opravdový strach," připustil dnes Bolek Polívka v regionálním tisku. Pokud by nákaza v příštích letech zahubila všechny švestky, jak předpovídají pesimisté, Valašské království by se podle svého krále z takové rány jen těžko vzpamatovávalo. "Stali bychom se banánovou republikou," říká smutně král Bolek Polívka.

Stromy, které budou odolné proti zákeřné nemoci, budou podle Bolka Polívky nejprve vysazovány už v příštím roce kolem jeho farmy v Olšanech, pro sady na záchranu švestek pak věnuje král i svou královskou půdu na Belánské vrchovině.

Královskou zakázku získali od Bolka Polívky také ochránci přírody z Valašského Meziříčí. Ti mají podle Zlínského vydání deníku Mladá fronta DNES za úkol vybudovat v Olšanech naučnou stezku s tabulemi, na kterých budou informace o významu švestek pro Valašsko i údaje ze života valašského panovníka. "Návštěvníci stezky se dozvědí nejen kolik měl valašský král milenek, ale také kolik slivovice za dobu svého panování vypil," slibuje ekolog Milan Orálek.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist