https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vandalove-ponicili-usti-albericke-jeskyne-v-krkonosskem-narodnim-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vandalové poničili ústí Albeřické jeskyně v Krkonošském národním parku

23.11.2017 14:43 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vandalové v ústí Albeřické jeskyně rozdělali oheň a vzniklými uhlíky pomalovali stěny.
Vandalové v ústí Albeřické jeskyně rozdělali oheň a vzniklými uhlíky pomalovali stěny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | KRNAP
Albeřická jeskyně, respektive Bischofův lom v Horních Albeřicích, se stal terčem vandalů. Ti porušili zákaz vstupu do volného terénu v I. zóně KRNAP a prošli Bischofovým lomem, aby po sobě v jeho závěru u ústí Albeřické jeskyně zanechali stopy v podobě nástěnných maleb. Zákon porušili i rozděláváním otevřeného ohně. Informuje o tom tiskový mluvčí Krkonošského národního parku.
 

Vandalové v ústí Albeřické jeskyně rozdělali oheň a vzniklými uhlíky pomalovali stěny. Zanechali na nich nápisy jako „EXPEDICE AC“ nebo „AHOJ“ a obrázky symbolizující postavy a zvířata. „Je to do nebe volající lidská hloupost,“ říká Václav Jansa, náměstek ředitele a vedoucí odboru péče o národní park. „Vstup do Bischofova lomu není jen prohřeškem proti ochraně přírody, ale i záležitostí velmi nebezpečnou, kde hrozí pád kamení,“ doplnil Jansa.

Vše navíc v době, kdy se zde na zimování připravují netopýři. Rozdělání ohně v ústí Albeřické jeskyně je proto obzvláště alarmující. Kouř, resp. pozůstatek kouře, totiž může odradit netopýry nejen od vletů na zimoviště, ale i od jeho využívání během nastávající zimy. Netopýři jsou totiž v případě svých zimních úkrytů, kde „prospí“ celou zimu, velmi konzervativní. Řada z nich se celý život vrací na stejné zimoviště, někteří jedinci dokonce na stejné místo v něm. A je-li takovéto tradiční zimoviště poškozeno (například oním zakouřením po ohni), musejí vyhledat zimoviště náhradní. Zbytečně pak při tom ztrácejí energetické zásoby, které jim mohou následně chybět do jarního probouzení.

"V nejbližší době budeme muset poničené stěny umýt, abychom nynějšími kresbami neinspirovali další vandaly," říká Jansa.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist