https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vanocni-kapri-vypusteni-zpet-do-prirody-uhynou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vánoční kapři vypuštění zpět do přírody uhynou

30.11.2002 13:53 | PRAHA (ČIA)
Prodejci vánočních kaprů i spotřebitelé by se měli v předvánočním období vyvarovat vypouštění kaprů zpět do rybníků a řek. Mohou tím totiž porušit zákon na ochranu zvířat proti týrání. Informoval o tom tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.
 

"Živý kapr připravovaný pro vánoční stůl není v žádném případě vhodný pro vypouštění do řeky ani rybníka. Nemá žádné zásobní látky, je vylačněný, takže nepříznivé období s málem potravy zpravidla nepřežije," řekl Duben. Ti, kdo by rádi učinili dobrý skutek a kaprovi dali svobodu, by si měli podle Dubna uvědomit, že všechny manipulace s koupenou živou rybou jí způsobují další a další šoky. Prodejci ryb by zase měli zvážit, kolik ryb jsou schopni prodat, aby jim po svátcích nezůstaly. Pokud se tak stane, měli by neprodané ryby buď rozdat nebo je dodat do zoologických zahrad ke krmení, "v žádném případě je ale nevypouštět zpět do rybníka", řekl Duben.

Na podmínky vánočního prodeje ryb budou i letos dohlížet inspektoři veterinárních správ. Předmětem kontroly bude zejména to, zda se ryby ve vodě nedusí a je-li zajištěna neustálá výměna vody, popřípadě účinné provzdušňování. Kapři musí být také humánně usmrcováni a nesmí být týráni. "Správný postup je nejprve kapra omráčit a poté přetnout míchu a cévy, popřípadě žaberní oblouky a vykrvit, ale nebodat do ocasu. Zakázáno je i zaživa vytlačovat jikry, zbavovat ryby šupin a strkat jim prsty pod skřele a do očnic," dodal Duben.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist