https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vattenfall-postavi-vetrnou-farmu-blizko-trumpova-golfoveho-hriste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vattenfall postaví větrnou farmu blízko Trumpova golfového hřiště

21.7.2016 19:32 | PRAHA (ČTK)
Příbřežní větrný park se má nacházet nedaleko Trumpova luxusního golfového hřiště. Ilustrační foto.
Příbřežní větrný park se má nacházet nedaleko Trumpova luxusního golfového hřiště. Ilustrační foto.
Švédský státní elektrárenský podnik Vattenfall investuje tři miliardy švédských korun (8,6 miliardy Kč) do skotské větrné farmy, jejíž výstavbě se snažil zabránit republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump. Příbřežní větrný park se má nacházet nedaleko Trumpova luxusního golfového hřiště.
 

Vattenfall převezeme stoprocentní kontrolu nad projektem od firmy Aberdeen Renewable Energy Group. Podnik investici označil za projev důvěry v Británii poté, co si její voliči odhlasovali vystoupení z Evropské unie. Výstavba by měla začít v příštím roce.

Větrný park bude mít kapacitu 92,4 megawattů. Elektřinou by tak mohl zásobovat zhruba 130.000 domácností. Bude také sloužit jako centrum pro testování a vývoj nových technologií v oblasti větrné energie, napsala agentura Reuters.

Britský nejvyšší soud koncem loňského roku jednomyslně zamítl Trumpovo odvolání proti výstavbě větrné farmy. Trump svou snahu o zastavení projektu zdůvodňoval tím, že větrné turbiny budou kazit výhled z jeho golfového hřiště nedaleko Aberdeenu ve východním Skotsku. Tvrdil, že skotská vláda neměla pravomoc povolit výstavbu větrné elektrárny poblíž jeho pozemků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist