https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vazany-neuspely-u-nss-ve-sporu-kvuli-terennim-upravam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vážany neuspěly u NSS ve sporu kvůli terénním úpravám

24.2.2017 13:00 | BRNO (ČTK)
Krajský soud v Brně loni kvůli nedostatečnému odůvodnění zrušil úřední rozhodnutí, podle kterého měl spolek SVS Delta Racing Team odstranit všechny terénní úpravy, konkrétně navážky vzniklé při budování motokrosové dráhy.
Krajský soud v Brně loni kvůli nedostatečnému odůvodnění zrušil úřední rozhodnutí, podle kterého měl spolek SVS Delta Racing Team odstranit všechny terénní úpravy, konkrétně navážky vzniklé při budování motokrosové dráhy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obec Vážany nad Litavou na Vyškovsku neuspěla s kasační stížností ve sporu kvůli sesuvům ohrožujícím suchý poldr. Krajský soud v Brně loni kvůli nedostatečnému odůvodnění zrušil úřední rozhodnutí, podle kterého měl spolek SVS Delta Racing Team odstranit všechny terénní úpravy, konkrétně navážky vzniklé při budování motokrosové dráhy.
 

Nejvyšší správní soud (NSS) dal krajskému soudu zapravdu v tom, že úředníci svůj postup nedostatečně odůvodnili. Nevysvětlili, proč nepostačí mírnější opatření, například odstranění navážek jen ze sousedních pozemků, pro které spolek původně nezískal povolení k terénnímu úpravám. Z úředního rozhodnutí také dostatečně jasně neplyne, že by pohyb zeminy na sousední pozemky byl výsledkem záměrného rozšíření základny nebo překročení povoleného rozsahu navážky.

"Z tohoto důvodu se jeví jako zcela odpovídající úvaha krajského soudu, že nebylo přiměřené nařídit stavebníkovi odstranit celou terénní úpravu jen kvůli tomu, že se její okrajové části nacházejí na pozemcích třetích osob," stojí v rozhodnutí NSS.

Spis se vrací na krajský úřad. Podle soudu verdikt neznamená, že úředníci nakonec nemohou zvolit stejný postup. Museli by však rozhodnutí řádně odůvodnit.

Obec dlouhodobě poukazuje na to, že zemina navezená kvůli stavbě závodní dráhy se postupně sesouvá směrem k suchému poldru. Ohrožuje tak protipovodňová opatření obce. Situací se loni zabýval kraj i policie.

"O rozhodnutí soudu víme jen malou chvíli, dále budeme postupovat po poradě s právníkem," řekl ČTK starosta obce Václav Matyáš. Doplnil, že tímto nic nekončí. Na spolek je kromě trestního oznámení podána i hromadná žaloba, ke které se připojilo více než 20 majitelů zasažených pozemků kolem stavby. Jak starosta uvedl, navážka leží na sedmi hektarech a tím, že se sesouvá, pokrývá další asi tři hektary cizích pozemků.

Úřady v roce 2014 rozhodly o tom, že je potřeba lokalitu částečně uvést do původního stavu. Krajský soud ale vyhověl žalobě spolku, volal po důkladnějším přezkoumání situace a ověření proveditelnosti požadovaných úprav. Následovala kasační stížnost obce spojená s návrhem na předběžné opatření, kterému NSS sice vyhověl a zakázal další navážky, nakonec však stížnost obce zamítl.

Suchý poldr nechala obec v roce 1990 vybudovat za milion korun. Hráz zadrží vodu z dešťů či tání sněhu, a chrání tak obec před povodněmi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist