Včely pomáhají na ruzyňském letišti hlídat kvalitu ovzduší
Vzorky medu a plástvového pylu pro chemické rozbory odebírají včelaři od května do června. Pravidelné rozbory se pak konají v certifikované laboratoři Ústavu analýzy potravin a výživy (VŠCHT). Odborníci se zaměřují především na obsah aromatických uhlovodíků a těžkých kovů z leteckého provozu. Obsahy těžkých kovů v medu i pylu byly přitom po předchozí tři sezony pod mezí stanovitelnosti zkušebních metod používaných pro kontrolu potravin.
Včely z pěti až šesti včelstev, které stojí na odlehlé části letištního areálu, dají ročně zhruba sto kilogramů medu. "Plníme jím malé skleničky s vlastním potiskem a med pak používáme pro vlastní potřebu," vysvětlil včelař, který sám má na Vysočině kolem dvacítky včelstev. Medu z letiště totiž není tolik, aby jej bylo možné distribuovat mezi širší veřejnost. Běžný návštěvník letiště tak med z přistávací plochy neochutná.
Včely podle odborníků nemohou nijak ohrozit bezpečnost letového provozu. Roj včel prý nemůže způsobit potíže, jaké mají piloti na letišti třeba s většími ptáky. Pokud turbína letadla nasaje ptáka, může to vést až k tragickým následkům. "Tělíčka včel jsou oproti tomu maličká, nic podobného při případném kontaktu s letadlem nehrozí," řekl Kuttelwascher.
K takzvanému biomonitoringu životního prostředí používá letiště nejenom včely. Nechává totiž dělat i rozbory ovoce, trav a jiných zemědělských plodin a rozbory půdy a vody.
Česku je podle ministerstva zemědělství přibližně 50.000 zájmových a profesionálních chovatelů včel. Profesionálních, kteří chovají nad 150 včelstev, bylo loni 107. Podle ministerstva by mělo být v ČR ideálně 750.000 včelstev. Loni jich stát evidoval 576.783. Spotřeba medu je v ČR okolo 0,7 kg na osobu ročně. Největším přínosem včel je opylování zemědělských a volně planoucích rostlin, které se díky nim mohou množit. Hodnota opylování je řádově vyšší než cena produkovaného medu.
reklama

Novým předsedou Českého svazu včelařů se stal bývalý ministr zemědělství Nekula
Včely z ruzyňského letiště mají poloviční úrodu medu než dřív
AP: Včely na střechách Atén vyrábějí med různých chutí a spojují lidi s přírodou