https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-dvorskem-safari-parku-se-vylihlo-poprve-mlade-sokolika-africkeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve dvorském safari parku se vylíhlo poprvé mládě sokolíka afrického

12.8.2023 00:25 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Chovu sokolíků afrických se věnuje hrstka zoologických zahrad, v zařízeních sdružených ve světové databázi ZIMS žije jen přes 80 jedinců. V Česku je safari park jediný.
Chovu sokolíků afrických se věnuje hrstka zoologických zahrad, v zařízeních sdružených ve světové databázi ZIMS žije jen přes 80 jedinců. V Česku je safari park jediný.
Foto | Helena Hubáčková / Safari park Dvůr Králové
V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku se poprvé v jeho historii vylíhlo mládě vzácného dravého ptáka sokolíka afrického. Po vylíhnutí vážilo pouhých pět gramů. Sokolík africký je nejmenší dravý pták Afriky, v dospělosti váží maximálně do 80 gramů, informoval mluvčí safari parku Michal Šťastný. Safari Park Dvůr Králové se specializuje na Afriku, velmi úspěšný je v chovu nosorožců či žiraf.
 

"V líhni safari parku zaznamenali odborníci zcela mimořádný úspěch. Vylíhlo se tu první mládě dravého ptáka sokolíka afrického v historii safari parku a dle dostupných údajů i v českých a slovenských zoo," uvedl Šťastný.

Sokolík africký je v dospělosti sice zdatný lovec, váhou ale nepřekoná ani larvy největšího afrického brouka, goliáše obrovského.

Mládě bylo po vylíhnutí umístěno do líhně v odchovně Ptačího světa. Dospělí sokolíci, které safari park získal na jaře 2022, jsou v zázemí. "Počítáme s tím, že odchovy posléze zamíří do expozice. Nejprve si ale musíme osvojit metody chovu a odchovu tak, abychom neriskovali, že o tento vzácně chovaný a choulostivý taxon přijdeme, nebo se nebude rozmnožovat," uvedl na začátku srpna Podhrázský. Protože první snůšku rodičovský pár rozbil, pomohli nyní odborníci.

Sokolík africký je v dospělosti sice zdatný lovec, váhou ale nepřekoná ani larvy největšího afrického brouka, goliáše obrovského
Sokolík africký je v dospělosti sice zdatný lovec, váhou ale nepřekoná ani larvy největšího afrického brouka, goliáše obrovského
Foto | Helena Hubáčková / Safari park Dvůr Králové

Zajímavostí sokolíků afrických jsou podle zoologů vedle miniaturních rozměrů a půvabného vzezření i hnízdění a sociální život těchto dravých ptáků. "Obvykle využívají obrovitých hnízdních struktur pospolitých snovačů. Jedno nebo více prázdných hnízd obsadí a sami tam vychovávají mladé," uvedl Podhrázský.

V obležení ostražitých snovačů (druhu ptáků) jsou sokolíci v mnohem větším bezpečí a nemusejí plýtvat energií na stavbu hnízda. Takovým způsobem nezřídka žije ve volné přírodě i více sokolíků najednou, přičemž se dosud ne zcela dobře popsaným způsobem doplňují v péči o mladé, uvedla dvorská zoo.

"Chovu sokolíků afrických se věnuje hrstka zoologických zahrad, v zařízeních sdružených ve světové databázi ZIMS žije jen přes 80 jedinců. V Česku je safari park jediný. V evropských zoo se loni sokolík vylíhl pouze ve specializovaném ptačím parku Walsrode v Německu. Na celém světě evidují zahrady loni šest mláďat," uvedl Šťastný.

Sokolík africký loví hmyz, ještěry i drobné hlodavce. Při hnízdění v koloniích pospolitých snovačů sokolíci občas loví také mláďata těchto svých "spolubydlících". Vyskytuje se na východě Afriky, další populace obývají jihozápad kontinentu. V přírodě není vážně ohrožen.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist