https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-slovenskem-raji-horelo-pozar-hasily-tri-desitky-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Slovenském ráji hořelo. Požár hasily tři desítky lidí

9.9.2024 10:12 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Více než tři desítky hasičů se v neděli odpoledne podílely na hašení požáru ve Slovenském ráji, který se rozhořel nedaleko Tomášovského výhledu. Na tomto místě oblíbeném turisty bylo delší dobu mimořádně teplo a sucho.
 
Správa národního parku Slovenský ráj informovala, že hlášení o požáru dostala v neděli odpoledne. Hořelo mezi vyhlídkou Tomášovský výhled a turistickým centrem Ďurkovec. Během několika hodin hasiči požár, který vznikl na hřebeni na vyhlídkové plošince, lokalizovali. Shořelo asi půl hektaru lesa. Zásah komplikoval skalnatý terén, ze svahu padaly zbytky ohořelých stromů.

Během dneška se ochranáři spolu s hasiči vydají na obhlídku požářiště, případně budou ještě oheň dohašovat. "Příčina požáru není doposud známá," uvedla správa národního parku na svém profilu na facebooku. Podle ní ale za vznik požáru mohl člověk. "S velitelem zásahu jsme se shodli, že šlo o manipulaci s otevřeným ohněm, možná o nezhašený oharek cigarety," píše se také v prohlášení.

Místo, kde hořelo, leží mimo turistické trasy. Správa proto vyzývá návštěvníky parku, aby mimo značené stezky nechodili a v přírodě se chovali maximálně zodpovědně. Podotkla, že s lesními požáry má dlouhodobé zkušenosti, a tak ji nedělní případ ani zvlášť nepřekvapil.

V oblasti je na dnešek hlášen déšť, také se má ochladit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist