https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-spalenem-porici-bude-pobocka-nove-chko-brdy-vznikne-v-lednu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jedna z poboček nové CHKO Brdy bude ve Spáleném Poříčí

2.11.2015 11:34 | SPÁLENÉ POŘÍČÍ (ČTK)
CHKO bude účastníkem územních a stavebních řízení pouze tam, kde budou obce nebo jejich části zahrnuté přímo v oblasti CHKO, tedy Planiny, Železný Újezd, části Nových Mitrovic, Borovno a Míšov. Obě vyjádření, stavebního odboru a CHKO, si lidé budou moci vyřídit na jednom místě
CHKO bude účastníkem územních a stavebních řízení pouze tam, kde budou obce nebo jejich části zahrnuté přímo v oblasti CHKO, tedy Planiny, Železný Újezd, části Nových Mitrovic, Borovno a Míšov. Obě vyjádření, stavebního odboru a CHKO, si lidé budou moci vyřídit na jednom místě
Licence | Volné dílo (public domain)
Jedna z kanceláří nové Chráněné krajinné oblasti Brdy (CHKO) bude v Plzeňském kraji ve Spáleném Poříčí. Fungovat začne od 1. ledna 2016. Nejvíce úředníků CHKO bude v Jincích a další kancelář otevře v Příbrami, obojí ve Středočeském kraji, jehož obce získají od ledna zhruba dvě třetiny vojenského prostoru, zbylá třetina katastrů pak připadne Plzeňskému kraji.
 

Spálené Poříčí nabídlo letos na jaře ministerstvu životního prostředí (MŽP) zdarma budovu na náměstí se dvorem, garážemi, stodolou a byty. "MŽP to ocenilo jako velice vstřícný krok z naší strany, ale vzhledem k tomu, že dostali od armády dům s vybavenými kancelářemi v Jincích, tak hlavní sídlo úředníků bude tam," uvedl starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek (STAN). Podle něj se MŽP nepůjde o správu, ale o pobočku centrální Agentury ochrany přírody a krajiny. Druhá kancelář vznikne v Příbrami. Na třech místech bude mít CHKO sedm zaměstnanců.

"Na rozběh poskytneme vybavenou kancelář na městském úřadě naproti stavebnímu odboru, které spolu souvisí, pokud budou lidé potřebovat vyjádření k nějaké stavbě. Bude k nám jezdit jeden člověk z CHKO jednou týdně," uvedl Čížek. Ve velkém domě bude město rezervovat další prostory pro budoucí rozvoj správy CHKO.

"Kancelář u nás je logická kvůli tomu, že obce v CHKO, tedy hlavně části Nových Mitrovic, Čížkova, Borovno a Míšov, stejně spadají pod náš úřad, kde si vyřizují různé věci," uvedl Čížek.

Podle něj je velmi důležité, že se povedlo mít alespoň jedno místo v Plzeňském kraji, kde budou obce vše s CHKO průběžně konzultovat," uvedl Čížek. Podle něj se nyní například zpracovává koncepce pěších cest a cyklostezek v CHKO, která má být hotová do konce prosince. Spálené Poříčí s okolními obcemi je aktivní a připravuje návrhy. Značit by se začalo po Novém roce a ještě v roce 2017.

Hlavní infocentrum CHKO, takzvaný dům přírody, bude na zámečku Tři trubky, které daly k dispozici Vojenské lesy a statky a chtějí získat peníze na opravu. "My máme funkční infocentrum Českého svazu ochránců přírody, takže předpokládáme spolupráci s CHKO," uvedl Čížek.

Vyhlášení CHKO by se podle něj běžných občanů zásadně dotknout nemělo. "Problémových věcí moc není. Jedině, pokud by někdo chtěl rozorat nějaké cenné louky. Hlavní gró bude, že se budou lesními hospodáři domlouvat na druhové skladbě a zalesňování. Třeba Vojenské lesy a statky a církevní lesy, které nově církev převezme," uvedl Čížek. CHKO bude účastníkem územních a stavebních řízení pouze tam, kde budou obce nebo jejich části zahrnuté přímo v oblasti CHKO, tedy Planiny, Železný Újezd, části Nových Mitrovic, Borovno a Míšov. Obě vyjádření, stavebního odboru a CHKO, si vyřídí u nás na jednom místě, řekl.

Vyhlášení CHKO chápou obce jako výrazný impulz k dalšímu rozvoji území. "Vidíme, jak návštěvnost Šumavy každoročně roste. CHKO Brdy sice není tak atraktivní, ale určitě se bude každý chtít podívat do Brd na výlet. Očekávám, že turistů bude hodně," řekl Čížek.

Zásadní pro obce v oblasti je zhruba 30kilometrová cyklostezka z Plzně. "Připravujeme ji. Zatím máme vyhledávací studie, ale je to běh na dlouhou trať. Bohužel Brdy jsou zatím z Plzně přístupné jen po silnici první třídy," uvedl. Nejdelší část stezky je právě na deseti katastrech Spáleného Poříčí, které už má úplně jasnou trasu stezky. Záleží to na penězích i na podpoře kraje, jestli nám pomůže získat dotace, řekl.



reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist