https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-strednich-cechach-pribyva-mest-ktera-omezuji-sekani-travy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve středních Čechách přibývá měst, která omezují sekání trávy

16.7.2019 00:23 | PRAHA (ČTK)
Ve středních Čechách přibývá měst, která omezují sekání trávy. Důvodem je mimo jiné lepší zadržování vody v krajině. / Ilustrační foto
Ve středních Čechách přibývá měst, která omezují sekání trávy. Důvodem je mimo jiné lepší zadržování vody v krajině. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | PIVISO / Flickr
Ve středních Čechách přibývá měst, která omezují sekání trávy. Důvodem je mimo jiné lepší zadržování vody v krajině. Plány sečí upravily například Říčany u Prahy, Mladá Boleslav nebo Beroun. Změny chystají i v Kutné Hoře nebo Sedlčanech na Příbramsku.

 

Ve vybraných lokalitách se sníží frekvence sekání a mohou tam vznikat i květinové louky. V trávnících by pak mělo být více rostlinných i živočišných druhů, což má přínos pro životní prostředí. Omezení sekání ale má i své odpůrce. Namítají, že ve vyšší trávě se vyskytují více klíšťata, psí výkaly a injekční stříkačky.

V Kutné Hoře by se podle starosty Josefa Viktory (ANO) už neměla tráva "vyholovat", ale bude se nechávat delší. "Komise životního prostředí se tím zabývala a rozhodla, že se některé trávníky nechají přerůst," uvedl Viktora. Radní ale zatím výběr lokalit definitivně neschválili, k materiálu se chtějí ještě vrátit.

Podle místostarosty Víta Šnajdra (Piráti) nelze takovou praxi zavádět všude. "Například na sídlišti se budou lidé bouřit a budou tvrdit, že technické služby nekonají," upozornil. Podle něj je potřeba také dosít luční byliny, aby na travnatých plochách nevyrostlo chudé společenstvo.

Podobná situace je v Sedlčanech, kde zatím také vybírají vhodné lokality. "Trávu pořád sekáme, ale už jsme přemýšleli o tom, že bychom ji někde nechali. Je ale potřeba tam dát jiné osivo, aby tam bylo luční kvítí," řekl místostarosta Zdeněk Šimeček (ODS). Vedení města podle něj záležitost řeší s technickými službami.

"Zcela zjevně roste poptávka po květnatých loukách. Lidé poznávají mnoho nevýhod, které přinášejí nakrátko střižené trávníky s jediným rostlinným druhem," míní starosta Říčan Vladimír Kořen (Klidné město). Poukázal na to, že nákladná údržba přijde během několika dní sucha vniveč.

V Říčanech je proto již sekání trávy na některých místech omezeno, například na pásu nad železniční tratí od cyklostojanů k uhelným skladům, na Komenského náměstí, mezi Pomezní ulicí a Šeříkovou, Na Vyhlídce a Zaječí. Méně se také seká na kraji města pod hřbitovem a v údolí Rokytky.

Mladoboleslavský magistrát už dříve uvedl, že je pro něj prioritou udržet travnaté plochy v co možná nejlepší kondici. Cílem je také ve vhodných lokalitách omezit sečení jen na nezbytnou míru, aby se opět obnovila populace hmyzu. Vyšší trávníky nechávají také v Berouně, kde se plán sečí operativně přizpůsobuje počasí a aktuální situaci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist