https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-vabeni-jelenu-jsou-cesi-na-spicce-ukazalo-mistrovstvi-evropy-v-brne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve vábení jelenů jsou Češi na špičce, ukázalo mistrovství Evropy v Brně

24.4.2023 00:17 | BRNO (ČTK)
Finalisté museli napodobit hlas starého hledajícího jelena a hlas jelena stojícího u laně.
Finalisté museli napodobit hlas starého hledajícího jelena a hlas jelena stojícího u laně.
Ve vábení jelenů jsou Češi naprostá špička, ukázalo víkendové mistrovství Evropy na brněnském výstavišti. Mistrem se stal Jan Brtník, na druhém místě skončil jeho kolega Tomáš Třeský. Češi ovládli také týmovou soutěž. Mistrovství bylo doprovodnou akcí Národní výstavy myslivosti, která začala v sobotu, potrvá do středy. O výsledku informovaly Veletrhy Brno na svém webu. Myslivci si na výstavišti mohou vybrat zbraně, oblečení i další potřeby, zároveň si prohlédnou mimořádné lovecké trofeje.
 

Po první části soutěže se dvěma disciplínami měli Třeský s Brtníkem shodný počet bodů, takže o zlatu a stříbru rozhodly až jejich výkony ve finálové části. Museli napodobit hlas starého hledajícího jelena a hlas jelena stojícího u laně. Při imitaci hlasů zvěře používají vábiči různé speciální rohy nebo ulity.

Třetí místo patří reprezentantovi Estonska. V soutěži týmů skončili jako druzí vábiči ze Slovenska a bronz si z Brna odvezl tříčlenný tým Maďarska.

Mistrovství Evropy se konalo v pavilonu G2, mimo vlastní prostor Národní myslivecké výstavy, aby měli soutěžící zajištěný potřebný klid a deset porotců mohlo jejich imitaci hlasů jelenů dobře slyšet a posoudit. Soutěž přilákala řadu diváků, museli se však zdržet hlasitého fandění.

Rozhodčí jsou při soutěži v uzavřených kójích a udělují známky od jedničky až po nejlepší šestku. Protože moderátor volí pořadí soutěžících náhodně, hodnocení porotců je anonymní.

"Imitování hlasů jelení zvěře používají lesníci při práci, třeba když doprovázejí hosty, a při lovu se využívá po celé Evropě. Ale na Slovensku jsme v něm před 30 lety poprvé uspořádali národní soutěž," popsal Alojz Kaššák, nestor soutěžního vábení jelenů, dříve několikanásobný mistr Slovenska a poté rozhodčí.

Myšlenka soutěží se rychle ujala a přešla i do ciziny jako atraktivní forma propagace myslivosti. "Můžeme tak prezentovat veřejnosti, že si umíme doslova povídat s přírodou, konkrétně s jeleny, a umíme toto mistrovství využívat při lovu," vysvětlil Kaššák.

Před 24 lety se konalo první mistrovství Evropy, kterého se zúčastnily týmy ze čtyř zemí. Pak se přidávaly další státy, postupně se sjednotila národní pravidla. Letos se účastnilo 12 zemí od Francie po Pobaltí.

Soutěžící se musí před výkonem dobře naladit a "roztroubit". "Krk se musí přizpůsobit podmínkám. Někde je příliš suchý vzduch nebo horko, to všechno může vadit a bránit nám ve výkonu. Snažíme se to doladit v průběhu soutěže a také pít, někdo má rád třeba džus, jiný si raději dává mléko nebo čistou vodu," popsal ještě před finále Brtník.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist