https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-varsave-demonstrovali-rolnici-proti-zakonu-na-ochranu-zvirat-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Varšavě demonstrovali rolníci proti zákonu na ochranu zvířat

14.10.2020 01:08 | VARŠAVA (ČTK)
Nový zákon na ochranu zvířat zakazuje chov kvůli kožešinám a vývoz masa upraveného podle náboženských předpisů, známých jako košer a halál.
Nový zákon na ochranu zvířat zakazuje chov kvůli kožešinám a vývoz masa upraveného podle náboženských předpisů, známých jako košer a halál.
Ve Varšavě v úterý několik tisíc rolníků demonstrovalo proti novému zákonu na ochranu zvířat, který zakazuje chov kvůli kožešinám a vývoz masa upraveného podle náboženských předpisů, známých jako košer a halál. Zemědělci se obávají, že novela postihne jejich příjmy. Ještě před demonstrací taxikáři ze solidarity se zemědělci zablokovali ulici, na které se nachází sídlo vlády konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), uvedl server Onet.pl.
 

"Ani Lenin, ani Stalin nevymysleli, co v PiS změnili," skandovali zemědělci. "Není možné, aby zvířata byla důležitější než lidé. Jestli (šéf PiS Jaroslaw) Kaczyński neustoupí, tak lid vládu smete. Nejvyšší moc patří lidu," prohlásil předseda rolnických odborů Slawomir Izdebski.

Další z řečníků podle televize TVN 24 vytýkal vládnímu táboru, že nectí svatého Jana Pavla II., který jasně hlásal, že zvířata mají sloužit lidem, a ne naopak. "Stavějí dnes zvířata nad lidi, nad nás, nad rolníky. Ale nikdy se nevzdáme," prohlásil.

"V koronavirové době, kdy se ekonomika hroutí, chtějí podříznout celé odvětví. Tento zákon nepřežijeme," stěžovala si podnikatelka z jatek, která podle ní celou svou produkci vyvážejí do ciziny jako naprosto vyhovující muslimským náboženským předpisům.

Během demonstrace se policie snažila rozdělovat protestující rolníky na menší a od sebe vzdálené skupiny, jak nařizují pravidla proti šíření nákazy koronavirem, ale podle reportérů šlo o marnou snahu.

Izdebski varoval, že pokud novelu zákona o ochraně zvířat neodmítnou polští senátoři, zemědělci přistoupí k silničním blokádám, a to především silničních tahů do hlavního města. Někteří rolníci doufají v případné veto prezidenta Andrzeje Dudy.

Se změnami zákona v pondělí přišel premiér Mateusz Morawiecki. Podle nich se například zákaz rituálních porážek nebude vztahovat na drůbež. Zákaz farem chovajících kožešinová zvířata a rituálních porážek má začít platit později, než předpokládala původní verze zákona. Z analýzy varšavské Vysoké školy ekonomické (SGH) vyplývá, že firmy zabývající se rituální porážkou drůbeže mají ročně zisk celkem 4,5 miliardy zlotých (27,4 miliardy korun) a hovězího dobytka 1,6 miliardy zlotých.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist