https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-varsave-se-objevi-recyklomaty-budou-odmenovat-uzivatele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Varšavě se objeví recyklomaty, budou odměňovat uživatele Video

3.6.2019 00:25 (ČTK)
Ve varšavských ulicích se objeví zatím deset automatů na tříděný odpad, které budou uživatele za odevzdání například prázdných plastových lahví odměňovat takzvanými ekobody. / Ilustrační foto
Ve varšavských ulicích se objeví zatím deset automatů na tříděný odpad, které budou uživatele za odevzdání například prázdných plastových lahví odměňovat takzvanými ekobody. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve varšavských ulicích se objeví zatím deset automatů na tříděný odpad, které budou uživatele za odevzdání například prázdných plastových lahví odměňovat takzvanými ekobody. Ty si pak lidé budou moci vyměnit za slevu na jízdné v městské hromadné dopravě, lístky do kina, nákupy nebo kávu ve spolupracujících kavárnách. Informují o tom polská média.
 

Do recyklomatů budou moci lidé vhazovat kromě plastových lahví také hliníkové plechovky a skleněné lahve. Tato zařízení jsou propojená s aplikací, která registruje každý odevzdaný obal a uživatelům za něj připisuje body. Plastové lahve představují asi šest procent komunálního odpadu, který Poláci vyprodukují.

Prvních pět recyklomatů se ve Varšavě objeví ještě před začátkem letních prázdnin, další pak na podzim.

Ve snaze omezit množství plastového odpadu uvažuje polský ministr životního prostředí Henryk Kowalczyk o zavedení dalších daní na igelitové tašky. Nyní se tato daň platí za tašky, které jsou vyrobeny z fólie tenčí než 50 mikrometrů.

Kowalczyk by chtěl, aby se daň vztahovala i na tašky silnější než 50 mikrometrů. Týdeník Wprost na svých internetových stránkách připomíná, že obchodní řetězce daň teď obchází tak, že zákazníkům nabízejí tašky ze silnějšího plastu. V Polsku se mluví také o tom, že za obaly z polyethylentereftalátu (PET) by se v budoucnu mohly platit zálohy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist