https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-veku-72-let-zemrel-byvaly-ministr-a-jahen-frantisek-benda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve věku 72 let zemřel bývalý ministr a jáhen František Benda

3.1.2017 16:45 | PRAHA (ČTK)
Benda byl vysvěcen na jáhna v roce 2011 a až do své smrti pro prachatický vikariát vykonával pravidelnou duchovní službu.
Benda byl vysvěcen na jáhna v roce 2011 a až do své smrti pro prachatický vikariát vykonával pravidelnou duchovní službu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve věku 72 let zemřel letos 1. ledna bývalý český politik a chemik František Benda. Na svých webových stránkách o tom informoval vikariát Prachatice, kde Benda v posledních letech sloužil jako jáhen. V letech 1992 až 1996 byl ministrem životního prostředí ve vládě Václava Klause, předtím pracoval dva roky jako náměstek českobudějovického primátora.
 

Benda byl vysvěcen na jáhna v roce 2011 a až do své smrti pro prachatický vikariát vykonával pravidelnou duchovní službu. V době, kdy působil v politice, byl začátkem 90. let členem Křesťanskodemokratické strany a později i člen ODS.

Když vedl ministerstvo životního prostředí, dostal mimo jiné anticenu Ropák roku 1994, kterou udělují ekologičtí aktivisté ze sdružení Děti Země. Předtím od roku 1983 do roku 1990 pracoval jako vedoucí vědecký pracovník Ústavu krajinné ekologie ČSAV v Českých Budějovicích.

Věnoval se problematice kovů v modelových biologických systémech, cizorodým látkám v ekosystémech a ekotoxikologii. Mnoho let také působil jako odborný asistent na katedře anorganické chemie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, kde vystudoval chemii.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist