https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-velesine-zacali-se-zkusebnim-sberem-pet-lahvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Velešíně začali se zkušebním sběrem PET lahví

2.5.2001 18:40 | VELEŠÍN (ČIA)
Řada plastových pytlů, do kterých mohou občané vyhazovat PET lahve, je v těchto dnech vidět u komunikací a obytných domů ve Velešíně na Českokrumlovsku. Radnice tak plní ustanovení nového zákona o ukládání a separování odpadů, kde je nejdůležitější novinkou nutnost podobný použitý materiál od jiného oddělovat.
 

"Jde o zkušební záležitost, vaky z umělé hmoty na tento komunální odpad máme na patnácti místech ve městě. Jsem příjemně překvapen, jak si občané už na tuto novinku zvykli. Respektují náš požadavek v tomto směru a tyto prozatímní plastikové pytle postupně plní," řekl starosta Josef Valach. Dodal, že po vyhodnocení dosavadních zkušeností se v obci objeví nakonec standardní kontejnery na PET lahve.

"Tříměsíční zkušební doba je nutná i kvůli tomu, abychom zvolili nejoptimálnější a ekonomicky nejpřijatelnější způsob svážení těchto lahví, protože podobnou spolupráci zavádíme i v dalších městech a obcích okresu Český Krumlov. Ale ve Velešíně se to daří nejlépe. Za deset dní tu nasbírali 14 kubíků tohoto odpadu," potvrdil Josef Šedivý, ředitel Technických služeb Kaplice, které mají tuto akci na starosti v polovině okresu.

Zapojené obce by se následně měly přihlásit o členství ve sdružení Eko-Kom, které založili výrobci těchto a podobných obalů. "Po prověření faktického svozu má totiž být zpětně zúčastněným obcím z tohoto sdružení vyplácen kompenzační finanční příspěvek," dodal Šedivý.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist