https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-vetsine-cr-byla-odvolana-smogova-situace-vyhlasena-kvuli-pisku-ze-sahary
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve většině ČR byla odvolána smogová situace vyhlášená kvůli písku ze Sahary

1.4.2024 18:50 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | pxhere
Na většině území Česka meteorologové odvolali smogovou situaci vyhlášenou o víkendu kvůli písku ze Sahary. Situace dál platí již jen v Moravskoslezském kraji a v Brně. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Písek přivátý z Afriky výrazně zvyšoval zhruba od soboty koncentraci polétavého prachu v ovzduší na většině území Česka.
 
Smogové situace v jednotlivých regionech ČHMÚ vyhlašoval kvůli saharskému písku od soboty. Dnes ráno tak ještě platily v celých Čechách a také v Moravskoslezském kraji a Brně. Dnes ji pak už postupně meteorologové na většině území odvolali.

Na síti X pracovníci ústavu uvedli, že v regionech, kde byly smogové situace odvolány, už neočekávají opětovný nárůst koncentrací prachu. Smogu aktuálně přibývá na východě Česka, ale nové smogové situace ČHMÚ již vyhlašovat nebude. "Na Moravě a ve Slezsku koncentrace aktuálně stoupají. Klesnout by měly až po přechodu studené fronty od západu ve večerních hodinách. Protože očekáváme do 24 hodin pokles koncentrací, pro Jihomoravský, Zlínský a Olomoucký kraj nebudeme smogovou situaci vydávat. Nejsou naplněna kritéria pro vydání smogové situace," oznámili meteorologové.

Smogovou situaci ČHMÚ vyhlašuje, když alespoň na polovině stanic v daném regionu překročil dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací prachových částic PM10 prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na dalších 24 hodin se nepředpokládá pokles pod tuto hodnotu.

Koncentrace prachových částic za 24 hodin byly nad 100 mikrogramy na metr krychlový dnes před 17:30 podle webu ČHMÚ stále na desítkách míst v Česku. Vysoké byly především v krajích na Moravě a ve Slezsku, kde na několika místech dokonce krátkodobé, hodinové koncentrace prachu přesahovaly 200 mikrogramů na metr krychlový.

Kvůli smogové situaci by se měli lidé podle ústavu vyvarovat venku námahy. Platí to hlavně pro lidi vyššího věku, malé děti nebo lidi s chronickými dýchacími potížemi či srdečním onemocněním.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist