https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-vizovicich-a-okoli-pribudou-stovky-stromu-a-keru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Vizovicích a okolí přibudou stovky stromů a keřů

13.4.2018 04:45 | VIZOVICE (ČTK)
Podle Hýbla práce začaly tento týden v zámecké zahradě, kde bude 17 nových stromů, zejména topolů a jedlí. Nyní se pracuje na novém arboretu u základní školy, které bude sloužit k rozšíření a zpestření výuky. Bude tam 50 stromů, například zajímavé druhy jako je ginkgo biloba. / Ilustrační foto
Podle Hýbla práce začaly tento týden v zámecké zahradě, kde bude 17 nových stromů, zejména topolů a jedlí. Nyní se pracuje na novém arboretu u základní školy, které bude sloužit k rozšíření a zpestření výuky. Bude tam 50 stromů, například zajímavé druhy jako je ginkgo biloba. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Ve Vizovicích na Zlínsku a sousedním Lhotsku a Bratřejově se nyní vysazují stovky stromů a keřů. Jen v samotných Vizovicích bude postupně vysázeno 333 stromů a 762 keřů. Práce začaly tento týden, potrvají do poloviny května, řekl včera zástupce dodavatele Petr Hýbl.
 

Výsadba stromů a keřů je náhradou za vykácení asi 600 převážně ovocných dřevin v trase nové komunikace Vizovice - Lhotsko - Bratřejov. Dvoukilometrový obchvat Lhotska za 187 milionů korun zprovoznilo Ředitelství silnic a dálnic ČR v září 2016, investor poté zajistil náhradní výsadbu. Celkově bude podle Hýbla ve třech obcích a jejich okolí vysázeno 814 stromů a 2963 keřů.

Ve Vizovicích budou nové stromy na 15 místech, tamní radnice již dříve oslovila řadu institucí i obyvatel, jestli mají na svých pozemcích o výsadbu zájem. "Nové stromy ozdobí například i podzámčí vizovického zámku či okolí kostela svatého Vavřince. Tato náhradní výsadba bude i podél komunikace v části Chrastěšov," uvedla Vladimíra Kovářová z vizovického odboru životního prostředí.

Podle Hýbla práce začaly tento týden v zámecké zahradě, kde bude 17 nových stromů, zejména topolů a jedlí. Nyní se pracuje na novém arboretu u základní školy, které bude sloužit k rozšíření a zpestření výuky. "Bude tady 50 stromů, jsou tady i zajímavé druhy jako ginkgo biloba, jsou tady duby, vrby, třešně, platan, javory," uvedl Hýbl. Vysazovány jsou stromy menší i velké, které mají až sedm metrů na výšku.

Ve Vizovicích a okolí přibudou zejména ovocné stromy. "Projektantka se zaměřila na původní dřeviny. Díky tomu, že se nacházíme na Vizovicku, tak to bude dosti ve švestkách, jsou tu i jabloně. Tendence je vracet se k původním druhům," řekl Hýbl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist