https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-vizovicich-pribyly-nadoby-na-kovovy-odpad-zlin-je-zavedl-loni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Vizovicích přibyly nádoby na kovový odpad, Zlín je zavedl loni

10.5.2018 00:10 | VIZOVICE (ČTK)
Vizovice na Zlínsku zavedly nádoby na tříděný kovový odpad. Radnice jich rozmístila 17. Od června by se ve městě měly navíc objevit i další kontejnery na papír, plast a sklo, radnice si od toho slibuje úsporu nákladů za svoz a likvidaci odpadu. / Ilustrační foto
Vizovice na Zlínsku zavedly nádoby na tříděný kovový odpad. Radnice jich rozmístila 17. Od června by se ve městě měly navíc objevit i další kontejnery na papír, plast a sklo, radnice si od toho slibuje úsporu nákladů za svoz a likvidaci odpadu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vizovice na Zlínsku zavedly nádoby na tříděný kovový odpad. Radnice jich rozmístila 17. Od června by se ve městě měly navíc objevit i další kontejnery na papír, plast a sklo, radnice si od toho slibuje úsporu nákladů za svoz a likvidaci odpadu, řekla to mluvčí vizovické radnice Gabriela Netopilová Sluštíková. Nádoby na třídění kovového odpadu na konci loňského roku zavedlo také krajské město Zlín.
 

"Pracovníci technických služeb zjistili při namátkových kontrolách, že v nádobách se směsným komunálním odpadem je nemalé množství kovových předmětů. Za vytříděný drobný kovový odpad město může získat peníze do svého rozpočtu. A především jeho tříděním budeme ještě víc šetřit životní prostředí," uvedla starostka Vizovic Silvie Dolanská (nez.).

Za šedé umělohmotné nádoby o objemu 240 litrů radnice zaplatila 33.500 korun. Lidé do nich mohou dávat prázdné plechovky od potravin či nápojů a ostatní drobné kovové předměty z domácností. "Nepatří do nich například obaly od deodorantů ve spreji, motorových olejů, benzínu, barev a dalších chemických či nebezpečných látek," uvedla mluvčí.

Za svoz a likvidaci odpadu radnice ročně zaplatí přes čtyři miliony korun. "Na poplatcích za odpad přitom vybere přibližně 2,5 milionu korun a od firem za tříděný odpad získá ještě navíc necelých 629.000 korun. Zbytek peněz město hradí ze svého rozpočtu," uvedla mluvčí.

Ve Zlíně se první nádoby na kovový odpad objevily loni v prosinci. První svoz se uskutečnil v první polovině ledna, lidé tehdy vytřídili 340 kilogramů kovového odpadu. Město bude projekt vyhodnocovat a podle potřeby upraví frekvence svozu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist