https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-vodojemu-na-mazance-v-prazske-libni-byla-do-bezneho-provozu-uvedena-nova-komora
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve vodojemu na Mazance v pražské Libni byla do běžného provozu uvedená nová komora

8.2.2023 00:27 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve vodojemu na Mazance v pražské Libni byla do běžného provozu uvedená nová komora o velikosti 5250 metrů krychlových, která vznikla kvůli očekávanému stavebnímu rozvoji v oblasti Bubny – Zátory, sdělil mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. Nová komora byla dokončená zhruba před rokem, od té doby byla pouze ve zkušebním provozu. Investorem rozšíření je městská firma Pražská vodohospodářská společnost (PVS). V Praze byl naposledy postaven vodojem Jesenice II v roce 1991.
 

"Hlavní město se po více než 30 letech dočkalo nové komory vodojemu. Nová armaturní komora, jejíž výstavba byla zahájena na počátku roku 2020, je připojena na stávající areálové rozvody. Objem nové komory je 5250 metrů krychlových a zvyšuje celkovou kapacitu vodojemu Mazanka na 17 250 metrů krychlových," uvedl Mrázek.

Na území Prahy je nyní 69 vodojemů s celkovou kapacitou 758 744 metrů krychlových. V loňském roce byla ukončená rozsáhlá rekonstrukce vodojemů na Floře. V roce 2015 byl rozšířen vodojem Uhříněves, kdy se jeho objem zvýšil z původních 500 na nynějších 9000 metrů krychlových. Celková délka vodovodní sítě v metropoli je 3606 kilometrů a délka vodovodních přípojek 891 kilometrů.

Distribuci vody v Praze má na starosti PVK, která má do roku 2028 pronajatu vodovodní síť PVS. Většinovým vlastníkem PVK je francouzská firma Veolia a menšinovým potom hlavní město Praha. Po roce 2028, kdy skončí nájemní smlouva mezi PVK a PVS, hlavní město odkoupí zbylý podíl v PVK a stane se jediným vlastníkem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist