https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-vratislavske-zoo-se-narodilo-mlade-vzacneho-vacnatce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve vratislavské zoo se narodilo mládě vzácného vačnatce, kuskuse medvědího Video

20.2.2021 16:33 | VARŠAVA (ČTK)
Kuskusové medvědí, kteří i přes své jméno nemají s opravdovými medvědy nic společného, se většinou drží v ústraní a ve Vratislavi k nim může jen několik vybraných chovatelů - a žádní návštěvníci zoologické zahrady. Ilustrační foto
Kuskusové medvědí, kteří i přes své jméno nemají s opravdovými medvědy nic společného, se většinou drží v ústraní a ve Vratislavi k nim může jen několik vybraných chovatelů - a žádní návštěvníci zoologické zahrady. Ilustrační foto
V zoologické zahradě v polské Vratislavi se narodilo mládě vzácného kuskuse medvědího. Jde o teprve čtvrté mládě těchto vačnatců, které se narodilo v zajetí, píše na svém webu televize Polsat News.
 

Kuskusy medvědí v současnosti chovají jenom čtyři zoologické zahrady na světě, uvádí Polsat News. Kromě Spojených států či Belgie je to i zařízení v České republice; návštěvníci se mohou s párem těchto zvířat seznámit v ústecké zoo. Vratislavská zahrada je však jediná na světě, kde se páru kuskusů medvědích držených v zajetí narodila mláďata, uvádí tamní správa.

Nový přírůstek je podle všeho samec. Vyvíjel se ve vaku samice Duzy, který poprvé opustil na konci prosince. Jedná se o čtvrté mládě, které Duzy a její druh Garetto odchovali.

"Kuskusy jsme od začátku opatrně pozorovali a vše zaznamenávali - jednotlivé chování, interakce, aktivitu, stravovací návyky, a dokonce jsme analyzovali jejich vyprazdňování," citovala agentura AP šéfa vratislavské zoo Radoslawa Ratajszczaka.

Kuskusové medvědí, kteří i přes své jméno nemají s opravdovými medvědy nic společného, se většinou drží v ústraní a ve Vratislavi k nim může jen několik vybraných chovatelů - a žádní návštěvníci zoologické zahrady.

"Snažíme se jim zajistit co největší klid a svobodu, proto žijí v zařízení, kde přichází do kontaktu jen s určitými zaměstnanci a kam nemají návštěvníci přístup," dodává Ratajszczak.

Kuskusové medvědí pochází z deštných pralesů na indonéském ostrově Sulawesi, kde se krmí listy, květinami a nedozrálým ovocem. Dospělý jedinec dosahuje váhy deseti kilogramů. K lezení po stromech používají drápy a k zavěšování na větvích svůj dlouhý ocas. Odborníci mají o druhu velmi málo informací, kvůli lidskému osidlování a odlesňování se jejich počet prudce zmenšuje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist