https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-vsetine-se-zvysi-poplatek-za-odpad-z-492-kc-na-600-kc-za-rok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Vsetíně se zvýší poplatek za odpad z 492 Kč na 600 Kč za rok

16.12.2019 00:08 | VSETÍN (ČTK)
Lidé ve Vsetíně budou od příštího roku platit více za svoz komunálního odpadu. / Ilustrační foto
Lidé ve Vsetíně budou od příštího roku platit více za svoz komunálního odpadu. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Maaark / Pixabay
Lidé ve Vsetíně budou od příštího roku platit více za svoz komunálního odpadu. Kvůli rostoucím nákladům na odvoz a zpracování odpadu se poplatek zvýší z nynějších 492 korun na 600 korun ročně, řekl v pátek novinářům starosta Jiří Růžička (KDU-ČSL).
 

Podle něj cena za zpracování odpadu meziročně stále roste a pravděpodobně se zvýší i v příštím roce. Město letos dávalo na likvidaci odpadu asi 25 milionů korun. "Z toho asi deset milionů korun doplácí město, částka bude podobná i v roce příštím," uvedl Růžička.

Od Nového roku bude platit také nová vyhláška o místním poplatku ze psů. Majitelům psů, kteří žijí v bytových domech, se sazba sníží z 1500 korun na 1200 korun ročně. Ostatní sazby zůstanou stejné, majitel psa žijící v rodinném domě bude platit nadále 500 korun ročně. Nově jsou stanoveny sazby za další psy v domácnosti. Změní se také poplatky u seniorů. Dosud platili důchodci za psa 200 korun, nově budou stejnou částku platit lidé starší 65 let bez ohledu na to, jestli pobírají důchod.

"Nový zákon úplně osvobozuje od platby kromě držitele průkazu ZTP/P nově i držitele ZTP, nicméně ve Vsetíně je již tato praxe zavedena, zůstane tedy beze změn. Od platby jsou také osvobozeny útulky," uvedla mluvčí města Jana Raszková. "Další změna ve vyhlášce je spojena s povinným čipováním psů. Radnice v posledních letech dávala majitelům čipovaných psů úlevy. Tato úleva nyní ztrácí na významu a je zrušena," uvedla mluvčí. Čipování psů je od příštího roku v Česku povinné.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist