https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-wilsonove-lese-v-brne-tezi-suche-stromy-misto-techniky-kone
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Wilsonově lese v Brně pomáhají s těžbou suchých stromů místo techniky koně

22.2.2019 00:10 | BRNO (ČTK)
Veřejná zeleň města Brna využívá ke stahování kmenů koně, aby byly těžební zásahy pro rekreační městský les šetrnější.
Veřejná zeleň města Brna využívá ke stahování kmenů koně, aby byly těžební zásahy pro rekreační městský les šetrnější.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pxhere
V brněnském Wilsonově lese v těchto dnech těží město suché stromy. Místo techniky však Veřejná zeleň města Brna využívá ke stahování kmenů koně, aby byly těžební zásahy pro rekreační městský les šetrnější. Do konce března zmizí 210 vytipovaných stromů, a místo nich chce správce vysazovat semenáčky, které mají předpoklad dobrého a zdravého růstu v dalších desetiletích, řekl ČTK ředitel Jozef Kasala. Nejčastěji uschnuly modříny a jasany.
 

Za uschnutí stromů může kromě dlouhodobého suchého počasí i napadení dřevokaznými brouky - v případě jehličnanů kůrovcem a v případě listnáčů lýkohubem. "Stromy chřadly už v minulých letech, a teď jsou definitivně suché," řekl Kasala.

Těžba dřeva a obnova lesa budou Veřejnou zeleň stát asi 700.000 korun. Nikde v lese nemá vzniknout mýtina, vytěženy budou hlavně jednotlivé stromy. Na některých místech je však uschlých stromů i více.

V lese podle Kasaly dobře semení javory a novou skladbu lesa mají tvořit i habry, jasany či duby a opatrně budou do lesa umisťovány i nepůvodní akáty. Jehličnanů bude výrazně méně. Budou mezi nimi hlavně borovice nebo tis, a v případě kvalitního semenáčku i smrk.

Sucho a hmyzí škůdci zasáhly v různé míře lesy v celé republice a škody jsou největší za poslední desetiletí. Letos se v celé republice očekává těžba téměř 20 milionů metrů krychlových kalamitního dříví.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist