https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-zlinske-zoo-se-narodila-mladata-vydry-obrovske
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve zlínské zoo se narodila mláďata vydry obrovské

6.12.2020 01:48 | ZLÍN (ČTK)
Rodičovský pár, sedmiletá samice Mora a desetiletý samec Dagget, o mláďata dobře pečuje, malé vydry se rodí slepé a zcela bezbranné.
Rodičovský pár, sedmiletá samice Mora a desetiletý samec Dagget, o mláďata dobře pečuje, malé vydry se rodí slepé a zcela bezbranné.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve zlínské zoologické zahradě se narodila tři mláďata vydry obrovské. Na svět přišla na konci října. Odchovat vydry obrovské je extrémně náročné, největší problém představuje vysoká úmrtnost mláďat krátce po narození, řekla dnes ČTK mluvčí zahrady Romana Bujáčková.
 

"Za uplynulých 12 měsíců se tak v 22 evropských zoo, které tyto největší vydry mají ve své kolekci, podařilo odchovat celkem 16 mláďat. V České republice je chová pouze Zoo Zlín," uvedla mluvčí.

Rodičovský pár, sedmiletá samice Mora a desetiletý samec Dagget, o mláďata dobře pečuje, malé vydry se rodí slepé a zcela bezbranné. "Chovatelé do expozice v chovatelském zázemí přistupují pouze při krmení, aby vydří rodinku co nejméně rušili. Podle jejich pozorování jsou mláďata vitální, ve skvělé kondici a viditelně přibírají. V tomto náročném období je to pro nás opravdu mimořádná a radostná událost," uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Vydry obrovské se ve zlínské zoo poprvé objevily v roce 2012, kdy zahrada otevřela nově upravenou expozici v tropické hale včetně venkovní nádrže. "Tenkrát jsme z německé zoo Hagenbeck získali dva samce, jedním z nich byl i otec mláďat Dagget. Byli jsme opravdu poctěni, že jsme od Evropského záchranného programu pro vydry dostali důvěru a získali tato výjimečná zvířata. Trvalo však dalších sedm let, než v listopadu 2019 přišla z anglické zoo Branton vytoužená samice Mora," uvedl Horský.

První setkání vydřího páru se uskutečnilo v lednu letošního roku. "Obě zvířata pak společně obývala expozici v tropické hale Yucatan. V současné době je celá vydří rodina v expozici v chovatelském zázemí," řekla mluvčí.

Domovinou vyder obrovských jsou deštné pralesy Jižní Ameriky. "Podstatnou složku jejich jídelníčku tvoří sladkovodní ryby, umí ale ulovit také kajmana, želvu nebo anakondu. Ze všech druhů vyder jsou nejhlasitější a také nejvíc společenské, běžně lze pozorovat skupinky šesti až osmi jedinců. Základ takové rodiny tvoří rodičovský pár, který obklopují odrostlá mláďata," uvedla mluvčí. Vydry v dospělosti váží až 30 kilogramů a dorůstají délky od 100 do 130 centimetrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist