https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-zlinske-zoo-se-narodilo-mlade-lenochoda-dvouprsteho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve zlínské zoo se narodilo mládě lenochoda dvouprstého

6.4.2020 00:09 | ZLÍN (ČTK)
V Zoo Zlín se v polovině února narodilo mládě lenochoda dvouprstého.
V Zoo Zlín se v polovině února narodilo mládě lenochoda dvouprstého.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve zlínské zoologické zahradě se narodilo mládě lenochoda dvouprstého. Na svět přišlo v polovině února, zdárně prospívá a podle všech pozorování je ve skvělé kondici. Matkou mláděte je sedmiletá samice jménem Zlínská, která se v zoo narodila a pro kterou to je první potomek. Zahrada chová lenochody dvouprsté od roku 1998, úspěšně zatím odchovala čtyři mláďata, sdělila koncem března mluvčí zoo Romana Bujáčková.
 

"Prozatím nevíme, jestli je mládě samec, nebo samička," uvedla Bujáčková. Nejpomalejší savci planety obývají ve zlínské zoo tropickou halu Yucatan. Chovnou skupinu nyní tvoří samec, tři samice a měsíční mládě. "K dispozici zde mají celý rozsáhlý prostor, svědčí jim také zdejší teplota a vlhkost," uvedla mluvčí. Kvůli riziku šíření nákazy novým typem koronaviru je však zlínská zoo od 16. března až do odvolání uzavřena.

Domovinou lenochodů dvouprstých jsou pralesy Jižní Ameriky. Převážnou většinu života stráví na stromech, kde se zavěšeni hlavou dolů živí, spí, páří i vychovávají mláďata. Na větvích se drží pomocí silných končetin a dlouhých, obloukovitě zahnutých drápů. Pohybují se velmi pomalu, na zem sestupují jen při přesunu na jiný strom nebo k vykonání potřeby. Lenochodi patří mezi poměrně dlouhověká zvířata, v lidské péči se dožívají kolem 25 let.

Na jejich jídelníčku ve volné přírodě dominují listí a pupeny. Rostlinná strava není příliš výživná, lenochodi se proto velmi málo pohybují a prospí až 15 hodin denně. Šetří tak energii. "Ve zlínské zoo dostávají zeleninovou směs, ve které najdeme například osení, natě různých druhů zeleniny, rukolu, čínské zelí, pórek, mrkev nebo cuketu. Během letních měsíců si lenochodi pochutnají i na okvětních plátcích růží. Chovatelé je krmí jednou za den, každý lenochod spořádá denně kolem 500 gramů potravy," uvedla Bujáčková.

Lenochodi žijí samotářským způsobem života, obě pohlaví se potkávají jen během krátkého období námluv a páření. Samice po šestiměsíční březosti porodí jedno mládě, které se ihned přesune na její hruď k prsním bradavkám. Samice jej kojí zhruba dva měsíce, poté mládě postupně přechází na rostlinnou potravu. Pohlavně dospívá kolem třetího roku. Lenochody dvouprsté podle mluvčí chová v Evropě 107 institucí, za posledních 12 měsíců se však podařilo odchovat pouze 29 mláďat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist