https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-zlinske-zoo-se-po-34-letech-narodilo-mlade-tapira-jihoamerickeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve zlínské zoo se po 34 letech narodilo mládě tapíra jihoamerického

9.9.2023 00:32 | ZLÍN (ČTK)
Ve zlínské zoologické zahradě se narodilo mládě tapíra jihoamerického. Odchov se podařil po 34 letech, poslední mládě tohoto tapíra se zde podařilo odchovat v roce 1989, sdělila ČTK mluvčí zahrady Romana Mikešová.
 

Mládě přišlo na svět v polovině srpna. "Malá samička se má čile k světu a díky starostlivé péči matky zdárně prospívá. Pozorní návštěvníci ji mohou zahlédnout každý den ve výběhu tapírů jihoamerických v americké oblasti zoo," uvedla Mikešová.

V Evropě chová tapíry jihoamerické 145 zoologických institucí, v lidské péči je 312 zvířat. "Za uplynulých 12 měsíců se však podařilo odchovat pouze sedm mláďat, zlínské je v pořadí osmé. Skutečně se tak jedná o významný chovatelský úspěch," uvedla hlavní zooložka Markéta Horská.

Matkou mláděte je čtrnáctiletá samice Joya, ve zlínské zahradě je od roku 2011, předtím byla ve švýcarské Zoo Zürich. Dvaadvacetiletý otec Sven žije ve zlínské zoo od roku 2022. "Pro Joyu je to první mládě, podle pozorování chovatelů se však projevuje jako naprosto fantastická matka. O mládě starostlivě pečuje, hlídá jej, pravidelně krmí, vše je přesně tak, jak má být. Mládě je vitální a krásně prospívá," uvedla Horská.

Chov tapírů jihoamerických má ve zlínskou zahradě dlouhou tradici. Poprvé je návštěvníci mohli vidět v roce 1980. V letech 1984, 1985 a 1989 se podařilo odchovat mláďata. "Sestavení harmonického páru může být někdy velmi obtížné, i u nás se to po dlouhých letech povedlo až v minulém roce. Máme velkou radost, že jsme se u tapírů jihoamerických dočkali vytouženého mláděte," uvedla Horská.

Tapíři jihoameričtí patří mezi poměrně velké savce, na délku měří kolem dvou metrů a váží až 250 kilogramů. "Ve volné přírodě obývají husté pralesy Jižní Ameriky. Téměř vždy se vyskytují v blízkosti vodních toků, umí výborně plavat. Skvěle se potápí, dokáží chodit po dně řeky jako třeba hroši. Vodu vyhledávají i v případě nebezpečí, třeba v podobě jaguára, který je běžně loví. Dospělý tapír je zbarven nenápadně, dominují odstíny hnědé barvy. Mládě má do věku šesti až osmi měsíců hnědou srst s výraznými bílými podélně přerušovanými pruhy. Toto pruhování má ochrannou funkci, v podrostu pralesa se střídá světlo a stín a mládě je tak takřka neviditelné," uvedla mluvčí.

Tapíři jsou býložravci, ve volné přírodě patří mezi ohrožená zvířata. "Největší problém představuje kácení tropických pralesů, tapíři tak přicházejí o svůj přirozený biotop. Nepříznivým faktorem je také malá rozmnožovací schopnost. Samice je březí téměř 14 měsíců, rodí jediné mládě, které s ní zůstává nejméně rok. Každé odchované mládě je proto významnou událostí," uvedla mluvčí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist