https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-zlinske-zoo-se-vylihlo-osm-mladat-zelvy-pralesni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve zlínské zoo se vylíhlo osm mláďat želvy pralesní

14.4.2020 00:07 | ZLÍN (ČTK)
Malé želvičky váží 40 gramů, zatímco dospělé želvy mají okolo třinácti kilogramů.
Malé želvičky váží 40 gramů, zatímco dospělé želvy mají okolo třinácti kilogramů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | zoozlin.eu
Ve zlínské zoologické zahradě se vylíhlo osm mláďat želvy pralesní. Jejich odchovy jsou napříč evropskými zahradami poměrně ojedinělé, za uplynulých 12 měsíců se tak ve 40 institucích odchovalo pouze 21 mláďat, sdělila minulý týden v tiskové zprávě mluvčí zahrady Romana Bujáčková.
 

"V kolekci zlínské zoo se tyto páté nejmohutnější želvy na světě poprvé objevily v roce 2001, na první mládě však zoo čekala dlouhých 11 let. Chovatelský úspěch se podařilo zopakovat i v následujících letech, celkový počet odchovaných mláďat již dosáhl 31 jedinců," uvedla Bujáčková.

Želvy vejce dobře ukrývají a zahrabávají na různých místech expozice v tropické hale Yucatan. "Pro zajištění optimálních podmínek pro líhnutí vejce raději z expozice odebereme a umístíme do líhně. Nastávající matka se obvykle několik dní před snůškou 'prozradí'. Zadníma nohama vyhrabává do půdy důlek, do kterého pak vejce snáší," uvedl hlavní zoolog Kamil Čihák.

Chovatelé také často prozkoumávají oblíbená místa, jestli tam některá samice vejce nenakladla. Někdy je pozorují přímo při kladení. "Po vylíhnutí mláďata umístíme do terária, které vyhříváme na 30 stupňů, zajistíme také dostatečnou vlhkost. Do expozice k dospělým jedincům je dát nemůžeme. Malé želvičky váží 40 gramů, zatímco dospělé želvy mají okolo třinácti kilogramů," uvedl Čihák. Malé želvy pět až sedm dnů po vylíhnutí nepřijímaly potravu, dostatek živin jim zajistil vstřebaný vaječný žloutek. "Nyní dostávají hlavně listy pampelišky nebo najemno nakrájenou mrkev. V inkubátoru je navíc dalších deset vajec. Je tedy velmi pravděpodobné, že v budoucnu přibydou další mláďata," uvedla Bujáčková.

Zahrada má pět dospělých želv pralesních, chová však také další druhy suchozemských želv, a to želvy mohutné, podlouhlé, pardálí a ostruhaté.

Želvy pralesní obývají bažinaté oblasti jihoamerického pralesa. Patří k největším želvám na světě, dospělý jedinec váží kolem 15 kilogramů, samec dorůstá průměrně 40 centimetrů, samice 60 až 75 centimetrů. Dožívají se až 50 let.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist