https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-zlinske-zoologicke-zahrade-se-letos-vylihla-tri-mladata-hadilovu-pisaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve zlínské zoologické zahradě se letos vylíhla tři mláďata hadilovů písařů

29.8.2021 00:43 | ZLÍN (ČTK)
Ve zlínské zoologické zahradě se letos vylíhla tři mláďata hadilovů písařů. První mládě se vylíhlo v polovině července, další dvě mláďata před několika dny. Třetí pár měl neoplozená vejce, ale i tak to znamená velký příslib do budoucnosti, sdělil zoolog Václav Štraub. Zlínská zahrada chová africké dravé ptáky od roku 2002.
 

"Patří mezi vzácné a ne příliš časté obyvatele zoologických zahrad, ve všech světových institucích je v lidské péči chováno pouze 120 jedinců. První mládě se ve Zlíně podařilo odchovat v roce 2011, celkový počet doposud odchovaných mláďat dosáhl již 13 jedinců. Zoo Zlín se proto právem řadí mezi světově nejúspěšnější instituce v chovu těchto jedinečných dravců," uvedla mluvčí zoo Romana Bujáčková.

V zahradě je nyní skupina osmi hadilovů písařů. Tři chovné páry obývají voliéry v chovatelském zázemí, dvě samice návštěvníci vidí v průchozí voliéře supů. "Hadilovi patří mezi velmi plaché ptáky, kteří pro úspěšné zahnízdění potřebují naprostý klid. Citlivě reagují na změny prostředí, na manipulaci nebo jakékoliv rušení. Proto jsme naše chovné páry umístili v chovatelském zázemí. Třináct odchovaných mláďat potvrzuje, že to bylo správné rozhodnutí," uvedl Štraub.

Mláďata se líhnou po sedmi týdnech, rodiče o ně pečují přes tři měsíce. "Abychom zabránili případnému poškození vajec při hnízdění, zhruba po osmi dnech po snůšce vyměníme snesená vejce za umělé podkladky. Právě v letošním roce jsme si potvrdili správnost našeho postupu. Jedno z vajec mělo prasklou skořápku. Pomocí speciální technologie jsme vejce opravili, denně kontrolovali a nakonec se podařilo vylíhnout vitální mládě," uvedl Štraub.

Chovatelé odebraná vejce vždy umístí do líhně, vylíhnuté mládě několik dnů krmí pomocí speciální loutky. "Nechceme, aby u ptáčete vznikla nežádoucí fixace na člověka, proto používáme loutku imitující hlavu dospělého hadilova. Jakmile se mládě stabilizuje, vracíme jej zpět k rodičům k přirozenému odchovu," uvedl zoolog.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist