https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-zlinske-zoologicke-zahrade-se-narodila-dvojcata-pandy-cervene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve zlínské zoologické zahradě se narodila dvojčata pandy červené

26.9.2016 12:38 | ZLÍN (ČTK)
Ve zlínské zoologické zahradě se narodila dvojčata pandy červené. Mláďatům jsou tři měsíce, malý sameček a samička začínají opouštět úkryty a mohou je již vidět i návštěvníci zahrady. Chov pand je obtížný proto, že je těžké sestavit vhodný pár, který by byl schopný reprodukce a byl spolu schopný žít, řekl zoolog Kamil Čihák.
 

"Ve volné přírodě jsou to zvířata, která se setkávají jen na dobu páření. Takže takhle společně, že se tolerují a respektují, to je obtížné sestavit. Hlavně je potřeba je sledovat a hlídat," uvedl zoolog. Mláďata se narodila šestileté samici Chantal a stejně starému samci Kristiánovi. Pár přišel do zlínské zoo v roce 2011, Chantal z Francie a samec z Norska, loni se jim narodila dvě mláďata, předloni jedno, sameček však uhynul na zápal plic.

Letošní porod mláďat byl podle Čiháka bez problémů, samice poté mláďata přenášela z různých úkrytů do jiných. "Oproti minule jsme jich ještě přidali, mají po ploše výběhu rozmístěné duté kmeny," uvedl zoolog. Ve Zlíně zůstanou mláďata asi rok, poté koordinátor chovu rozhodne o jejich umístění v některé zoologické zahradě.

Mláďata již kromě mateřského mléka začínají přijímat i jinou potravu, dostávají stejně jako jejich rodiče bambus, ovoce, zeleninu i maso. Dospělé pandy tráví spoustu času spánkem v korunách stromů, mláďata jsou podle Čiháka velmi šikovná a brzy po opuštění úkrytu začínají také šplhat po stromech.

Panda červená dokáže žít ve vysoké nadmořské výšce, až v 3500 metrech nad mořem. Žije v Číně, Nepálu, Barmě, vyhledává lesní porosty. Ve volné přírodě se však vyskytují stále méně, zejména kvůli kácení lesů a zmenšování přirozeného prostředí, kde mohou pandy žít. Zvířata jsou však také lovena pro kožešinu.


reklama

 
Jana Kuncová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist