https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-na-anglickem-ostrove-wight-objevili-novy-druh-obrneneho-dinosaura
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci na anglickém ostrově Wight objevili nový druh obrněného dinosaura

25.6.2023 01:04 (ČTK)
Ostrov Wight ve Velké Británii.
Ostrov Wight ve Velké Británii.
Paleontologové na jihoanglickém ostrově Wight našli dosud neznámý druh obrněného dinosaura. Pradávný živočich byl býložravec a patřil k rozsáhlé skupině ankylosauria, jejíž zástupce mnohdy rovněž pokrýval kostěný pancíř. O studii zveřejněné v odborném časopise Systematic Palaentology píše server BBC.
 

Vědci nový druh pojmenovali Vectipelta barretti podle paleobiologa Paula Barretta, který 20 let pracoval v Přírodovědném muzeu v Londýně. Ten uvedl, že je "polichocen a velmi potěšen, že se mu dostalo takového uznání", a zdůraznil, že "jakákoliv fyzická podobnost je čistě náhodná".

Přestože nový dinosaurus vykazuje jistou podobnost s posledním ankylosaurem objeveným na ostrově - nazvaným Polacanthus foxii - vědci se nedomnívají, že by oba druhy byly blízce příbuzné. Vectipelta barretti se od svého předchůdce objeveného v roce 1865 odlišuje jinou pánevní strukturou a podobou kostí na krku a zádech. Podle odborníků měl také ostnatější pancíř.

Mezi nejbližší příbuzné nového druhu patří ankylosauři nalezení v Číně. To naznačuje, že v období spodní křídy, tedy před zhruba 145 až 100 miliony lety, žila tato zvířata na rozsáhlém území zahrnujícím dnešní Asii a Evropu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist