https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-nasli-poprve-zivy-exemplar-vzacneho-mlze21
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci úplnou náhodou našli živý exemplář vzácného mlže

19.4.2017 10:00 | PRAHA (ČTK)
Vědci na Filipínách našli poprvé živý exemplář vzácného mořského mlže Kuphus polythalamia, ale je známý přinejmenším dvě stě let.
Vědci na Filipínách našli poprvé živý exemplář vzácného mořského mlže Kuphus polythalamia, ale je známý přinejmenším dvě stě let.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America / Storyful News
Vědci na Filipínách našli poprvé živý exemplář vzácného mořského mlže, který může dorůstat délky až jednoho a půl metru. Měkkýš s latinským názvem Kuphus polythalamia je známý přinejmenším dvě stě let, živého se ho ale badatelům podařilo najít až nyní, a informací o jeho způsobu života je tak pořád velmi málo, informoval zpravodajský web BBC.
 

Černý mlž, který připomíná svým tvarem červa, tráví většinu života v bílé trubicovité schránce zabořené v bahně, ze kterého získává živiny pomocí bakterií žijící v jeho těle. Podle nového výzkumu zveřejněného v prestižním americkém časopise Proceedings akademie věd Spojených států je pravděpodobně nejdéle žijícím dosud známým mlžem.

Schránky mlže nacházeli lidé po staletí. Poslední vědecký popis tohoto měkkýše ale pochází z 60. let 20. století. Vypracován byl přitom na základně zkoumaní špatně zachovalého mrtvého jedince.

Kde hledat živého jedince, vědci až donedávna netušili. Objevili ho nakonec zcela náhodou - díky videu na síti YouTube, na kterém byl mlž natočený. "Prohledávali jsme literaturu a vědecké zdroje několik let a nakonec jsme ho našli na YouTube," uvedl vědec Daniel Distel. "To je zázrak sociálních sítí," dodal. Vědci na základě videa našli posléze pět jedinců druhu Kuphus polythalamia a to v zátoce filipínského ostrova Mindanao. Přesnou polohu nálezu ale vědci prozradit nechtějí.

Mořští biologové netuší, kolik jedinců tohoto mlže na světě ještě žije. Patří do skupiny šášeňovitých, kteří byli kdysi postrachem námořníků, neboť se většina z nich živí dřevem, přičemž často poškozují lodě plující po moři. Druh Kuphus polythalamia ale jako jediný získává obživu z bahna na mořském dně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist