https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-nasli-rozdily-v-hlasovem-projevu-tetrivku-muze-to-pomoci-pri-scitani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci našli rozdíly v hlasovém projevu tetřívků, může to pomoci při sčítání

4.10.2021 16:44 | PRAHA (ČTK)
Po zpracování nahrávek ve speciálních akustických programech vyšlo najevo, že pšoukání tetřívka má individuální ráz.
Po zpracování nahrávek ve speciálních akustických programech vyšlo najevo, že pšoukání tetřívka má individuální ráz.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vědci objevili rozdíly v jednom z hlasových projevů ohroženého tetřívka obecného - takzvaném pšoukání. Tým z České zemědělské univerzity (ČZU) k tomu využil speciální akustické programy. Mluvčí univerzity Karla Mráčková o tom ČTK informovala v tiskové zprávě. Objev může přispět k ohleduplnějšímu a přesnějšímu pozorování tohoto druhu.
 

Podle vědců kohoutci tetřívků během roku produkují dva základní zvuky - bublání a pšoukání. Zatímco bublání připomíná vrkání hrdličky, pšoukání je rychlý a syčivý zvuk. Oba výrazy vycházejí z myslivecké mluvy. Tým bioakustiků z Fakulty lesnické a dřevařské ČZU svůj výzkum zaměřil právě na možné odlišnosti v pšoukání kohoutků.

Po zpracování nahrávek ve speciálních akustických programech vyšlo najevo, že pšoukání tetřívka má individuální ráz. Tým pomocí statistického modelu dokázal jednotlivé zvukové projevy určit s téměř osmdesátiprocentní přesností. "Takový výsledek je jedinečný, protože analýza probíhala právě na nahrávkách pšoukání, které se řadí do tzv. nevokálních akustických projevů. To znamená, že signál není produkován přímo zpěvným ústrojím – syringem. Většina akustických studií se věnuje vokálním signálům, tato publikace je doposud druhá, která se zaměřila na opačný typ ptačí vokalizace," poznamenal za tým výzkumník Richard Policht.

"V nepřehledném prostředí je často těžké určit počet jedinců, natož pomocí jejich vokalizace. Pokud by se podařilo rozpoznat kohoutky z nahrávky pořízené v ústraní, nebylo by nutné vyhledávat je jednotlivě, a rušit tak průběh toku. Navíc bychom mohli sledovat, jestli a kteří jedinci se následující roky vrací na stejné lokality," popsala přínos poznatků Lucie Hambálková. Odbornice měla podle ČZU na starosti analýzu nahrávek vokalizace tetřívka pořízených ve Skotsku a Finsku.

Článek o výzkumu publikoval časopis PeerJ.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist