https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-opravuji-vedce-ledy-v-arktide-mozna-neroztaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci opravují vědce: Ledy v Arktidě možná neroztají

23.8.2011 02:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Tato srovnávací mapa ukazuje, jak ubylo letos v březnu "víceletého" letu ve srovnání s obdobím 1979-2000. Přesto nyní vědci docházejí k závěru, že v příštích letech se situace může stabilizovat.
Tato srovnávací mapa ukazuje, jak ubylo letos v březnu "víceletého" letu ve srovnání s obdobím 1979-2000. Přesto nyní vědci docházejí k závěru, že v příštích letech se situace může stabilizovat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | J. Maslanik and C. Fowler, University of Colorado / NSIDC
Co patří k nejčastěji citovaným projevům globálních změn klimatu? Jak by nejspíš mnozí řekli, například to, že v Arktidě prudce ubývá ledu a v příštích desítkách let bude velké tání pokračovat.
 

Jenže jak vyplývá z nových výzkumů, možná to tak být nemusí. Ledu podle nejnovějších studií naopak může v příštích letech v Arktidě přibývat. Anebo tamní ekosystém čeká přinejmenším stabilizace ledových pokryvů.

"Je to opravdu překvapivý výsledek," uvedla Sarah Ruthová, vědkyně amerického National Center for Atmospheric Research, institutu, který nové a náročné simulace provedl. "Musí nás to přinutit k pátrání po ještě lepším porozumění dopadu klimatických změn na led v Arktickém moři."

Simulace v první fázi dospěly k potvrzení, že dramatický úbytek ledu v této části světa v uplynulých desítkách let není možné vysvětlit pouze přírodními procesy a že v důsledku lidské činnosti se ve vzdálenějších budoucnosti mohou tyto zóny ocitnout v létě bez ledu.

Avšak zároveň z výsledků vyplynulo, že i při různých variantách vývoje je zcela reálný scénář nulového úbytku ledu, či dokonce jeho přibývání.

Simulace: Ledu může i přibývat

"Jedním z výsledků, který nás opravdu hodně překvapil, bylo množství počítačových simulací, které předpovídaly dočasné zastavení úbytku ledu," uvedla Jennifer Kayová, další z týmu vědců. "Data naznačují, že po příštích deset je můžeme pozorovat stabilní úrovně ledu nebo dokonce jeho přibývání."

To, jak to nakonec dopadne, nezáleží jen na lidské aktivitě, ale také na klimatické variabilitě, kterou není možné předpovědět. K těmto proměnlivým faktorům patří například směry větru.

Nová čísla tedy do jisté míry relativizují mnohé katastrofické scénáře pro nejbližší roky. Autoři studie ovšem zdůrazňují, že v konečném součtu jejich překvapivé výsledky nic nemění na předpovědi pro horizont vzdálenější padesáti let. Pokud stávající trendy potrvají, ledu ubude. "Když hledíte do vzdálenosti 50 či 60 let, jen těžko unikneme roztátí ledů v letních měsících," říká Jennifer Kayová.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist