https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-se-shodli-na-lidskem-podilu-na-klimatickych-zmenach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci se shodli na lidském podílu na klimatických změnách

26.10.2001 14:40 | PRAHA (EkoList)
Lidská činnost "podstatně ovlivnila zvýšení globálních teplot v posledních padesáti letech." Shodli se na tom vědci z Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) ve shrnutí závěrů tři roky trvajícího výzkumu. Text shrnutí se podařilo získat reportérům deníku The New York Times (NYT), který o jeho obsahu dnes informoval. Podle NYT má kompletní zpráva 1000 stran, proto autoři z IPCC vypracovali Shrnutí, jež rozeslali vládám více než 150 zemí, které se v polovině listopadu sejdou v nizozemském Haagu na 6. konferenci stran signatářů Rámcové úmluvy OSN o změnách klimatu (COP6).
 

IPCC se podle NYT dosud snažila Shrnutí nezveřejňovat, protože údajně v jednotlivých kapitolách závěrečné zprávy z výzkumu dojde k některým změnám. "Jisté ale je, že se vědci poprvé shodli na faktu, že role lidské činnosti v klimatických změnách je zřejmá," tvrdí NYT.

Vědci poukázali na několik varovných skutečností - především na fakt, že teploty v posledních několika letech jsou výrazně vyšší, než ve srovnatelných časových řadách v posledních několika stoletích. Podle vědců jsou navíc dnešní možnosti počítačových modelů klimatických vývojových trendů na mnohem vyšší úrovni než ještě před několika lety. Vědci zmiňují také lepší porozumění roli částeček sulfátů, které v atmosféře přispívají naopak k ochlazování zemského povrchu. "Zřejmým důkazem postupujícího oteplování je mizení ledovců, ztenčování polárního ledovce, teplejší noci a úbytek sněhové pokrývky na pólech," říká zpráva IPCC.

Jedním z nejvarovnějších závěrů panelu je zjištění, že horní hranice oteplení v příštích sto letech bude pravděpodobně mnohem vyšší, než se odhadovalo ještě v roce 1995. Tehdy vědci měli zato, že se mezi lety 1990 a 2090 povrch Země oteplí o 3,5 stupně Celsia. Podle nejnovějších výsledků výzkumů IPCC by rozdíl průměrných teplot mezi současností a koncem příštího století mohl být až 6,6 stupně Celsia. Pro srovnání - rozdíl průměrných teplot na konci poslední doby ledové a dnes je pouhých 5 stupňů Celsia.

Vědci také došli k názoru, že k posilování "skleníkového efektu" přispívá i snižování emisí dalších znečišťujících látek, především oxidů síry. Oxidy síry, obsažené v atmosféře totiž odrážejí sluneční záření zpět od Země a tak ochlazují zemský povrch. Paradoxně tedy zlepšení kvality ovzduší znamená urychlení klimatických změn. "Je pravděpodobné, že silně znečištěné ovzduší oxidy síry v minulém století bránilo skrytému nebezpečí klimatických změn," říká závěrečné Shrnutí, o němž referují dnešní NYT.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist