https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-tani-svycarskych-ledovcu-bylo-v-uplynulem-roce-extremni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tání švýcarských ledovců bylo v uplynulém roce extrémní, upozorňují vědci

1.11.2017 09:00 | PRAHA (ČTK)
Švýcarské ledovce se v uplynulém roce extrémně zmenšily, úbytek ledu v době od začátku loňského října do konce letošního září patří podle Švýcarské akademie přírodních věd k nejvyšším za posledních sto let měření, informoval list Neue Zürcher Zeitung.
 

Dvě desítky sledovaných ledovců v alpské konfederaci ztratily celkem tři procenta svého obejmu, tedy zhruba 1,5 miliardy kubických metrů. S vodou, která ve daném období z ledovců odtála, by mohla každá švýcarská domácnost naplnit 25 metrů dlouhý bazén, uvedli vědci.

Úbytek ledu byl letos v létě dokonce větší než v roce 2015, kdy Švýcarsko postihla vlna veder. Více objemu než v aktuálně sledovaném období ledovce ztratily už jen v roce 2003.

Důvodem zmenšení ledovců byla podle vědců krátká zima chudá na sněhové srážky. Prosinec loňského roku patřil k nejsušším od počátku meteorologických měření ve Švýcarsku před 150 lety. Na kondici ledovců se podepsaly také teplé měsíce červenec a srpen.

O led přišly ledovce po celém Švýcarsku, nejhůře na tom byly ale ty v kantonech Bern a Wallis, například Tsanfleuron. Naopak menší úbytky zaznamenaly ledovce v Gotthardském masivu.

Tání ledovců v minulosti vrhlo nové světlo na nejednu záhadu. Právě díky tání Tsanfleuronu se v červenci podařilo po 75 letech najít zachovalá těla pohřešovaného manželského páru Marcelina a Francine Dumoulinových. V srpnu tající ledovec Hohlaub vydal tělo německého turisty pohřešovaného od roku 1987.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist