https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-urcili-novy-druh-obriho-lekninu-na-ocich-ho-meli-pres-170-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci určili nový druh obřího leknínu, na očích ho měli přes 170 let

4.7.2022 12:38 | LONDÝN (ČTK)
Odborníci se původně domnívali, že se jedná o druh Victoria amazonica, jeden ze dvou známých druhů obřích leknínů.
Odborníci se původně domnívali, že se jedná o druh Victoria amazonica, jeden ze dvou známých druhů obřích leknínů.
Vědci popsali nový druh obřího leknínu, gigantickou rostlinu přitom měli posledních 177 let přímo na očích. Leknín se nacházel v londýnské botanické zahradě Kew Gardens a rostl v řadě vodních sbírek, odborníci jej ale omylem identifikovali jako jiný druh, píše server BBC. Své poznatky vědci dnes zveřejnili v odborném časopise Frontiers in Plant Sciences.
 

Druh nazvaný Victoria boliviana je tak nejnovějším obřím leknínem. S listem měřícím až tři metry na šířku je mezi ostatními velikány rekordmanem. Tento největší leknín na světě získal jméno po své rodné Bolívii, kde roste v jediné části povodí říčního systému Amazonky.

Leknín byl nejenom přes 170 let ve sbírkách Kew Gardens, posledních 34 let také rostl v národním herbariu v Bolívii. Odborníci se původně domnívali, že se jedná o druh Victoria amazonica, jeden ze dvou známých druhů obřích leknínů. Odborník na tyto rostliny Carlos Magdalena ale pojal podezření, že se jedná o úplně nový druh. V Bolívii proto získal několik semen, které odvezl do Kew Gardens.

"Znamenalo to, že jsme je mohli nechat růst po boku dalších dvou druhů přesně v těch stejných podmínkách. Když jsme tak učinili, zcela jasně jsme viděli, že každá část rostliny je úplně jiná," řekl Magdalena.

Vědci ročně objeví okolo 2000 nových druhů rostlin. Objevit "tak velkou a tak známou rostlinu v roce 2022" je ale velmi neobvyklé, uvedl podle agentury AFP Magdalena. Nový druh obřího leknínu je podle něj "jedním z botanických divů světa", který dokazuje, jak málo toho lidstvo o světě rostlin stále ví.

Všechny tři známé druhy obřích leknínů do nejmenších podrobností odborně nakreslila Lucy Smithová. Za rostlinami chodila v noci, protože jenom tehdy kvetou velkými bílými květy, které postupně mění barvu na růžovou.

"Měla jsme přístup ke květům, a protože jsem zkoumala listy, mohla jsem jako ilustrátorka zdůraznit ty rozdíly, které jsem viděla," řekla Smithová. "Možná jsem zaujatá, ale ze všech tří druhů má (ten nový) podle mě nejkrásnější květy," dodala ilustrátorka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist