https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-vkolumbii-objevili-pozustatky-pravekeho-obriho-hada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci v Kolumbii objevili pozůstatky pravěkého obřího hada

9.2.2009 11:05 | PRAHA/GUAJIRA (Ecomonitor)
Mezinárodní skupina badatelů v Kolumbii při vykopávkách nalezla pozůstatky obřího pravěkého hada. Pravděpodobně se jedná o největšího hada, který kdy na Zemi žil. Informoval o tom zpravodajský server CNN. Zkamenělé pozůstatky byly objeveny v tropické oblasti severní Kolumbie v uhelném dole Cerrejón.
 

Kosterní pozůstatky hada titanoboa cerrejonensis.
Kosterní pozůstatky vyhynulého pravěkého hada titanoboa cerrejonensis.
Licence: Volné dílo (public domain)
Foto: Ray Carson/Wikimedia Commons

Had byl pojmenován titanoboa cerrejonensis. Za svého života vážil 1140 kilogramů a měřil celkem 13 metrů. Jedná se o největšího hada vůbec. Anakonda, která je v současnosti nejdelším hadem, dorůstá maximálně 6 metrů. Vědci si myslí, že titanoboa žila přibližně před 58 až 60 miliony lety.

Jeden z vůdců expedice paleontolog Jonatan Bloch novinářům mimojiné řekl, že „realita předčila fantasktní hollywoodské filmy. Ani had, který se ve filmu Anakonda pokusil sníst Jennifer Lopez nebyl tak velký, jako ten, kterého jsme našli.“

Novináře CCN zajímala teplota, která na Zemi musela být, aby tak velký organismus dokázal přežít.“ Na základě velikosti hada vědci mohli určit, že průměrná roční teplota rovníkové Jižní Ameriky před 60 miliony lety byla asi o 10 ºC vyšší než dnes, řekl CNN Bloch.

„Tropický ekosystém Jižní Ameriky překvapuje svou odlišností v době před 60 miliony lety,“ řekl Bloch. „Stejně jako dnes se jednalo o deštný prales, ale teploty byly dokonce vyšší. Studenokrevní hadi pak dorůstali podstatně větších rozměrů.

Server Nature.com uvádí, že had je studenokrevný živočich, který narozdíl od člověka potřebuje k přežití teplo, které zásobuje jeho metabolismus. Výzkumníci došli k závěru, že teploty v oblasti nemohly být nižší než 30 až 34 ºC. Největší hadi dnes žijí v tropických oblatech Jižní Ameriky a jihovýchodní Asii, kde jim vysoké teploty umožňují dosáhnout pozoruhodné velikosti.

„Poznatky polemizují s názorem, že tropická vegetace žije blízko svého klimatického optima, a výrazně ovlivňují chápání dopadů současného globálního oteplování,“ řekl Bloch.

Podle článku Prehistoric 'monster snake' remains discovered publikovaného serverem CNN.com dne 5. února 2009.


reklama

 
Kamila Pletánková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist