https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-vytvori-virtualni-mapu-zaniklych-mist-sumavy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci vytvoří virtuální mapu zaniklých míst Šumavy

13.6.2017 08:20 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Tým se zaměří na místa zaniklá, částečně zaniklá nebo obnovená. Součástí mapy budou ukázky původního osídlení. Některé významné objekty vědci zrekonstruují i prostorově ve 3D. Šumava je příhraniční oblastí a také je to místo, které se v důsledku válečného dění a následného vysídlení původního obyvatelstva výrazně měnilo.
Tým se zaměří na místa zaniklá, částečně zaniklá nebo obnovená. Součástí mapy budou ukázky původního osídlení. Některé významné objekty vědci zrekonstruují i prostorově ve 3D. Šumava je příhraniční oblastí a také je to místo, které se v důsledku válečného dění a následného vysídlení původního obyvatelstva výrazně měnilo.
Jihočeští a bavorští vědci virtuálně zrekonstruují zaniklá místa na Šumavě. S pomocí historických fotografií, starých map a počítačových simulací vytvoří interaktivní mapu lokalit, které po roce 1945 kvůli poválečnému dění zmizely z krajiny. Novinářům to včera řekl vedoucí české části projektu Libor Dostálek z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. V první fázi prozkoumají vědci z jižních Čech a z Technické univerzity v Deggendorfu 40 míst. Začali loni na podzim, projekt potrvá tři roky. Náklady jsou asi 22 milionů korun, zhruba 85 procent pokryje dotace Evropské unie.
 

Tým se zaměří na místa zaniklá, částečně zaniklá nebo obnovená. Součástí mapy budou ukázky původního osídlení. Některé významné objekty vědci zrekonstruují i prostorově ve 3D. Šumavu zvolili záměrně. "Je příhraniční oblastí, která nás spojuje, a dále je to místo, které se v důsledku válečného dění a následného vysídlení původního obyvatelstva výrazně měnilo. Je zde proto co zkoumat," řekl vedoucí české části projektu Libor Dostálek z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity (JU). Testovací verzi přístupnou pro veřejnost spustí letos na podzim.

Pro virtuální znovustvoření jednoho objektu potřebují vědci desítky fotografií a údajů, aby zachytili přesnou podobu místa. Využijí archivní dokumenty, historické mapy, fotografie, historické letecké snímky, terénní relikty v krajině, pracovat budou také s daty pořízenými z leteckého laserového skenování povrchu Země, takzvanými LiDARy. "Ty nám umožňují odfiltrovat vegetační pokryv a pozorovat například reliéfní stopy zaniklých polních systémů a pozůstatky zničených staveb," vysvětlil Dostálek.

Do výzkumu se zapojí i českokrumlovské Museum Fotoateliér Seidel, který vlastní archiv 122.000 historických fotografií. Josef Seidel na počátku 20. století, kdy ateliér vedl, fotografoval Šumavu, zachycoval tamní vesnice a osady, přírodu i obyvatele.

Mapa podle archeoložky týmu Kláry Paclíkové dokáže spojit boží muka s neexistujícím kostelem, umožní i virtuální cestování v čase. "V budoucnu bude mít veřejnost možnost některá data určovat: uvidí fotku a řeknou, že je to třeba jejich prababička," řekla vedoucí IT týmu Marta Vohnoutová.

V jižních Čechách je přes 300 zaniklých obcí a více než tisíc zaniklých osad, samot a hospodářských stavení. Zmizelou Šumavu připomíná i množství knih: loni vydal Roman Podhola 583 portrétů zmařené Šumavy a vyšla rovněž kniha Lipno - krajina pod hladinou, která čerpala i ze snímků Seidela.

Vědci z JU a z Deggendorfu spolupracují i jinak. Pomocí dronů budou na Šumavě hledat stromy napadené kůrovcem. Letos techniku zprovozní a otestují, příští rok začnou měřit v šumavských lesích. Letošní náklady na české straně činí tři miliony korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist