https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-vytvorili-pro-zabavni-park-model-uloziste-co2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci vytvořili pro zábavní park model úložiště CO2

13.11.2015 06:00 | BRNO (ČTK)
Model technologie zachycování, transportu a ukládání CO2.
Model technologie zachycování, transportu a ukládání CO2.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ludmila Korešová / Masarykova univerzita
Pracovníci z Přírodovědecké fakulty a Fakulty sociálních studií brněnské Masarykovy univerzity (MU) vytvořili pro tamní zábavní vědecké centrum Vida! model úložiště oxidu uhličitého (CO2). Netradičním způsobem tak chtějí návštěvníky upozornit na problémy spojené se změnou klimatu, na níž se podílí vypouštění skleníkových plynů do ovzduší. Informovala o tom Ema Wiesnerová z tiskového odboru univerzity.
 

Nová interaktivní výstava se jmenuje Vraťme CO2 pod zem. "Expozice vytváří iluzi geologického rezervoáru, tedy horninové vrstvy vhodné pro ukládání oxidu uhličitého. Vtáhne diváka až 2,5 kilometru pod zemský povrch. Návštěvník jí může procházet a postupně se dovídat informace o geologickém ukládání CO2," řekla spoluautorka expozice architektka Darina Havlíková.

Expozice prezentuje technologii zachycování a ukládání CO2, která spočívá v tom, že se emise u velkých zdrojů znečištění, jako jsou elektrárny, zachytí a před vypuštěním do ovzduší se z nich oddělí oxid uhličitý.

Plyn je zchlazen a stlačen do kapalné formy. Pak je přepraven na úložiště, kde se vtlačí hluboko pod zem. Cílem výstavy je seznámit veřejnost s výhodami a riziky této technologie a s možnostmi jejího uplatnění v rámci České republiky.

Návštěva této dočasné expozice, která potrvá do dubna 2016, je součástí vstupného do zábavního vědeckého centra Vida! Výstava je součástí projektu Zachycování a ukládání CO2 - sdílení znalostí a zkušeností, jehož cílem je předat získané informace na toto téma veřejnosti.

Park Vida! se nachází v areálu brněnského výstaviště. Na přibližně 150 interaktivních exponátech jednoduchou formou vysvětluje fyzikální či chemické jevy.



reklama

 
Vladimír Klepáč
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist