https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-z-mendelovy-univerzity-v-brne-slechti-odrudy-cizrny-odolne-vuci-suchu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brněnští vědci šlechtí odrůdy cizrny odolné vůči suchu

1.9.2021 16:23 | BRNO (ČTK)
Cizrna dobře snáší teplejší klima a je poměrně odolná vůči suchu, proto by zde mohla být v budoucnu hojně pěstována.
Cizrna dobře snáší teplejší klima a je poměrně odolná vůči suchu, proto by zde mohla být v budoucnu hojně pěstována.
Vědci z Mendelovy univerzity v Brně se snaží o vyšlechtění nových odrůd cizrny, které by byly například odolnější vůči suchu. Má to usnadnit pěstování této luštěniny v podmínkách teplejších částí České republiky.
 

"Cizrna dobře snáší teplejší klima a je poměrně odolná vůči suchu, proto by zde mohla být v budoucnu hojně pěstována. Prozatím se v tuzemsku pěstuje jen na 150 hektarech v teplejších oblastech, například u Kroměříže a Mikulova, kde je její růst ale limitován suchem, které se negativně projevuje na výnosu," uvedla Veronika Sedláková z Agronomické fakulty univerzity.

Takovým ztrátám má předejít vyšlechtění nových odolnějších odrůd cizrny, které budou přímo určené pro pěstování v klimatických podmínkách těchto částí republiky. "To by zajistilo stabilní výnos a zamezilo jeho ztrátám, ke kterým dochází především v době vzcházení a kvetení. Pochopení biologických procesů a doplnění chybějících informací o vývoji semene, osemení a jeho úloze v dormanci je pro zemědělství velmi důležité. Získané informace budou využitelné jak v základním výzkumu, tak ve šlechtění cizrny pro lepší odolnost k abiotickým stresům, jako je sucho," dodala Sedláková.

Cizrna beraní, nazývaná také římský hrách, je považována za jednu z nechutnějších luštěnin a pro výživu je velmi přínosná. Je bohatá na bílkoviny i minerály a vitamíny. Rostlině vyhovuje teplejší klima.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist