https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-zacinaji-se-svetovym-scitanim-vcel-prispet-muze-kazdy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci začínají se světovým sčítáním včel, přispět může každý

27.4.2020 00:28 | NEW YORK (ČTK)
Včely a další hmyz mají na planetě naprosto nezastupitelnou úlohu jako opylovači rostlin, až tři čtvrtiny světové úrody zemědělských plodin opylení potřebují. / Ilustrační foto
Včely a další hmyz mají na planetě naprosto nezastupitelnou úlohu jako opylovači rostlin, až tři čtvrtiny světové úrody zemědělských plodin opylení potřebují. / Ilustrační foto
Američtí vědci naplánovali první celosvětové sčítání včel, do nějž se díky mobilní aplikaci mohou zapojit zájemci z celé zeměkoule. Aplikace World Bee Count bude dostupná od pátku a bude na ni možné nahrávat fotografie včel nebo dalších opylovačů, které pak bude vědecký tým vyhodnocovat. Výsledkem jejich práce má být interaktivní mapa, z níž bude zřejmé rozšíření jednotlivých druhů, napsal nedělník The Sunday Times.
 

"Posledních 15 let slýcháme jako refrén informaci, že včely se potýkají s řadou problémů a jsou to většinou dost špatné zprávy. Reakcí někdy bývá otázka: ´A jak s tím můžu pomoci já?´, ať už by to bylo třeba sázením rostlin či nákupem medu a tohle je další reálná možnost, jak přispět," citoval list jednoho z autorů projektu Jamese Wilkese.

Aplikace má vědcům usnadnit získávání informací o včelách, jejich počtech a druzích na všech kontinentech. Fotografie budou zkoumat analytici a data se pak objeví v interaktivní mapě, která bude zveřejněna 20. května, na který připadá Světový den včel.

Včely a další hmyz mají na planetě naprosto nezastupitelnou úlohu jako opylovači rostlin, až tři čtvrtiny světové úrody zemědělských plodin opylení potřebují. Včel i dalších hmyzích druhů však v posledních letech dramaticky ubývá. Například podle studie vermontské univerzity se v USA mezi lety 2008 a 2013 populace divokých včel zmenšila o 23 procent. Loni na jaře v Brazílii uhynulo 500 milionů včel, američtí včelaři přišli v zimě na přelomu let 2018 a 2019 až o 40 procent svých včel. Úbytek populace včel se připisuje znečištění, širokému používání pesticidů v zemědělství či klimatickým změnám.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist