https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-zadaji-prestat-kacet-na-sumave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci žádají přestat kácet na Šumavě

23.5.2001 16:05 | VIMPERK/PRAHA (ČTK/EkoList)
Stovka vědeckých pracovníků univerzit a ústavů Akademie věd žádá, aby skončilo kácení stromů v prvních zónách Národního parku Šumava (NPŠ). V otevřeném dopise, který odeslali ministrovi životního prostředí Miloši Kužvartovi, tak reagují na rozhodnutí správy parku vykácet letos při likvidaci kůrovce v prvních zónách asi 3000 krychlových metrů dřeva napadených stromů.
 

Práce začaly v dubnu. "Kácení park ohrožuje. Je v rozporu s mezinárodně uznávanými principy ochrany přírody, což správa parku zpochybňuje. V národních parcích jde o naprosto neobvyklý postup," řekl dnes ČTK Jiří Liška z Botanického ústavu v Průhonicích. "Cílem dopisu je vyjádřit jednoznačné stanovisko odborné veřejnosti," zdůraznil Liška. Kužvart podle mluvčí Rity Gabrielové dopis dosud neobdržel a vyjádří se k němu až po jeho prostudování. "Názory vědecké fronty na kácení 'kůrovcových' stromů v prvních zónách jsou rozpolcené. Odborníci, kteří se celoživotně zabývají ochranou lesa, tyto zásahy doporučují. Z jejich názoru vycházelo i ministerstvo životního prostředí," konstatoval mluvčí šumavského parku Zdeněk Kantořík.

Správa šumavského parku bude podle něj letos kácet stromy napadené kůrovcem v 49 lokalitách prvních zón o celkové rozloze 1400 hektarů. To však neznamená vykácení celé plochy. Asanovat se budou pouze takzvané aktivní kůrovcové stromy, dřevo zůstane namístě k zetlení. "Základním cílem je ochránit pralesní zbytky porostu před nepřirozeně rychlým rozpadem a obnovit přirozené regulační schopnosti ekosystému," uvedl Kantořík.

Loni podle něj bylo nutné v 53 lokalitách prvních zón parku vykácet zhruba 5000 krychlových metrů napadených stromů, což je polovina proti roku 1999.

Dopis, adresovaný Kužvartovi, dnes přivítalo také Hnutí DUHA. "Je to zatím nejmasovější protest odborné veřejnosti proti kácení unikátních pralesů na Šumavě," zdůrazňuje Jaromír Bláha, koordinátor lesního programu Duhy. "O Šumavě rozhodují úředníci a konzervativní lesní inženýři bez znalostí základních principů ochrany přírody. Nekompetentní postup správy parku připravil Šumavu postupně o stromy, důvěru odborníků, mezinárodní prestiž i peníze," dodal Bláha.


reklama

 
Jaroslav Fišer, Jakub Kašpar
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist