https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-zkoumaji-jak-ceska-verejnost-vnima-tezbu-nerostnych-surovin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci zkoumají, jak česká veřejnost vnímá těžbu nerostných surovin

31.10.2016 11:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pohled na hnědouhelný lom Československé armády v severních Čechách. Ačkoli není takovýto pohled na aktivní velkolomy v České republice zcela běžný, většina z nás se již s povrchovým lomem setkala, ať už ve formě zatopené pískovny či opuštěného kamenolomu.
Pohled na hnědouhelný lom Československé armády v severních Čechách. Ačkoli není takovýto pohled na aktivní velkolomy v České republice zcela běžný, většina z nás se již s povrchovým lomem setkala, ať už ve formě zatopené pískovny či opuštěného kamenolomu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Kamila Svobodová / Česká zemědělská univerzita
Těžba nerostných surovin vždy měla významné postavení v české ekonomice i historickém vývoji českých zemí. Současný intenzivní způsob dobývání nerostů má významný ekonomický přínos a současně viditelný negativní dopad na životní prostředí. Vzhledem k vysoké hustotě osídlení České republiky se povrchové či hlubinné doly nacházejí téměř vždy v blízkosti sídel a lidé se s nimi setkávají mnohem častěji, než je tomu například v jiných vyspělých zemích jako Amerika či Austrálie. Právě tato relativně běžná osobní zkušenost s těžbou i vědomí jejích pozitivních i negativních důsledků se významně podílejí na utváření specifického postoje obyvatel České republiky k těžebním aktivitám. A právě tyto postoje a zkušenosti zajímají vědce z České zemědělské univerzity.
 

Jak česká veřejnost vnímá těžbu nerostných surovin a jaké jsou zkušenosti obyvatel s obnovou těžební krajiny a jejím návratem do života společnosti? To jsou hlavní otázky výzkumu probíhajícího na České zemědělské univerzitě v Praze.

Sociologický výzkum je realizován odborníky z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity a Centra pro energetické studie (Center for Energy Studies) v Brně, kteří obdobný výzkum realizovali v loňském roce v Austrálii. Právě porovnání postoje české a australské veřejnosti k těžbě nerostných surovin s ohledem na rozličné kulturní, ekonomické i geografické zázemí obou zemí je jeden z hlavních cílů studie. Získané výsledky výzkumu budou sloužit pro zmapování postoje veřejnosti k těžebním aktivitám v České republice a pro zjištění hlavních faktorů ovlivňujících vnímání těžby u nás.

Pokud byste se rádi zapojili do dotazníkového šetření zaměřeného na postoje veřejnosti k těžebním aktivitám v České republice a dozvěděli se více informací o této problematice a následně i o výsledcích studie, navštivte webové stránky výzkumu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist