https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedecky-panel-osn-ekosystemy-se-poslednich-50-let-meni-vic-nez-kdykoliv-v-historii-lidstva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědecký panel OSN: Ekosystémy se posledních 50 let mění víc než kdykoliv v historii lidstva

8.2.2006 13:22 | PRAHA (EkoList)
Víc než 1300 vědců pod záštitou OSN podniklo v posledních pěti letech vůbec první pokus popsat a zhodnotit v celosvětovém měřítku přínosy, které lidem plynou z přírody (tzv. ekosystémové služby - např. potraviny, sladká voda, dřevo atd.). Závěry shrnuli do zprávy Ekosystémy a lidský blahobyt a její českou verzi na konci ledna představili v Praze. Co v ní stojí? Za posledních 50 let lidé ovlivnili zemský povrch víc než za celé předcházející období své historie, což vede k závažné a z větší části nezvratné ztrátě rozmanitosti života na Zemi. Změny v ekosystémech významně přispívají ke zvyšování lidského blahobytu, zároveň jsou ale ekosystémy znehodnocovány - to prohlubuje chudobu některých skupin lidí a významně oslabuje výhody, které by příroda mohla poskytnout příštím generacím.
 

Zpráva Ekosystémy a lidský blahobyt byla poprvé zveřejněna vloni 30. března v Londýně. K představení českého vydání publikace se v pražském Karolinu poslední lednový den sešli Bedřich Moldan z Centra pro otázky životního prostředí UK (COŽP) a Jan Plesník z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) - oba jsou společně s dalším zaměstnancem COŽP Tomášem Hákem jedinými vědci z východní Evropy, kteří se na vypracování zprávy podíleli. Váhu studie, která je výsledkem tzv. Miléniového hodnocení ekosystémů (MEA - Millenium Ecosystem Assessment), pak svou přítomností podpořili předseda Akademie věd Václav Pačes a ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Ilustrační foto: Millenium Ecosystem Assessment
Jak v úvodu tiskové konference řekl Bedřich Moldan, vědci by rádi k ekosystémům přitáhli stejnou pozornost veřejnosti, jako se jim to podařilo u klimatických změn. Už v devadesátých letech minulého století přitom proběhlo rozsáhlé hodnocení celosvětové biologické rozmanitosti. Úplně ale zapadlo - asi proto, že málo zdůrazňovalo užitek, který lidstvu příroda přináší. „Při projektu MEA si vědci řekli, že se na to musejí podívat jako na služby, které nám příroda poskytuje,“ vysvětlil Bedřich Moldan. Odborníci proto ve studii „počítají“ se službami od odběhu živin a tvorby půdy, přes potravu, vodu, dřevo, až po regulaci záplav, nemocí nebo podnebí. Pozadu ale nezůstává ani zhodnocení přínosů estetických, duchovních či rekreačních.

Ze zprávy vyplývá, že víc než polovina služeb, které nám příroda poskytuje, je využívána neudržitelně nebo je už znehodnocena. Některé se však zlepšují. Zvýšila se například dostupnost potravin, ale klesá kvalita pitné vody. Část světa využíváním ekosystémů zbohatla, chudí lidé závislí přímo na ekosystémech jsou ale ještě chudší. Velké problémy přináší třeba rozšiřování pouští. Jako obzvlášť odstrašující příklad pak Bedřich Moldan jmenoval nadměrný rybolov, který na mnoha lovištích skončil zhroucením populací ryb. (Známý je příklad z kanadského ostrova Newfoundland. Od 50. let minulého století tady každoročně strmě stoupaly výlovy tresek. Ani zavedení kvót v 70. letech pak nedokázalo zastavit silný úbytek ryb, který v červnu 1992 skončil vyhlášením zákazu komerčního rybolovu. V roce 1998 byl znovu zaveden drobný pobřežní komerční rybolov, ale úlovky byly stále menší a v roce 2003 bylo loviště uzavřeno na neurčito.)

Rybolov je přitom „službou“, která má zřetelné ekonomické dopady. Autoři MEA však upozorňují, že ještě menší pozornost lidé věnují ekosystémovým službám, pro jejichž ocenění neexistují dostatečné tržní mechanismy. Příkladem můžou být lesnaté mokřady podél řeky Mississippi v USA, které bývaly schopné zadržet přibližně šedesátidenní velkou vodu. Poté, co kvůli splavnění řeky, výstavbě hrází a vysoušení část mokřadů zanikla, dokážou ty zbývající zadržovat vodu jen 12 dní. „Tyto netržní přínosy jsou často vysoké a někdy hodnotnější než přínosy tržní,“ stojí ve studii. Bedřich Moldan k tomu dodává: „Pokud se člověk bude dál k těmto službám chovat tak, jako kdyby neměly cenu, hrozí velké nebezpečí, že budou dál degradovat.“

Protože odborníci nechtěli, aby jejich práce byla odmítnuta jako pouhá litanie nad neblahým stavem světa, hodnotili i možnosti, jak využívání přírody zlepšit a přitom ji z dlouhodobého pohledu nadmíru neničit. Přestože všechny odhady mluví o tom, že tlak na ekosystémy bude v nejbližší budoucnosti ještě vzrůstat, je možné podle autorů tento trend zmírnit. Přispět k tomu můžou nové technologie, větší odpovědnost a průhlednost soukromých firem i veřejné správy, vytváření trhů pro udržitelné využívání zdrojů, odstranění dotací, které mají nepříznivé dopady, a taky širší zpřístupnění informací o životním prostředí a vzdělání.

Obálka knihy Ekosystémy a lidský blahobyt.
Jan Plesník z AOPK, který byl v řídicí radě projektu a recenzoval dvě kapitoly týkající se biodiverzity, při tiskové ingerenci zdůraznil, že studie byla psána tak, aby jejím výsledkům porozuměla veřejnost. V úvodu je navíc asi dvacetistránkové Shrnutí pro veřejné činitele. „Dlouho jsme si stěžovali, že se politici zabývají jen změnami klimatu nebo ozonem. Dnes už je ale přijat - i když právně nevymahatelný - závazek do roku 2010 snížit ubývání biodiverzity,“ doložil Jan Plesník skutečnost, že dnes už o významu biodiverzity uvažují i politici. Evropská unie se navíc zavázala ke stejnému datu úbytek přírodní rozmanitosti úplně zastavit. „Nebude to ale vůbec jednoduché,“ připustil Jan Plesník.

Celý projekt OSN podpořilo ministerstvo životního prostředí a Akademie věd ČR. Ministr Libor Ambrozek na tiskové konferenci obecně konstatoval, že MŽP považuje celou akci za významnou a bude se snažit její závěry využít. „Je stále zjevnější, že ochrana ekosystémů souvisí s osudy člověka na planetě,“ prohlásil. Když byl dotázán, které ekosystémy jsou tedy ve špatném stavu v České republice, zdůraznil, že u nás významné problémy, které by měly silný dopad na populaci (jako je třeba nedostatek pitné vody), nejsou. Pak ale připomněl například neradostný stav českých lesů a oblasti, které jsou ohroženy erozí půdy.

Podobně ke zprávě promluvil i akademik Václav Pačes. Čím je starší, tím víc se prý přiklání k tomu, abychom zaváděli demokratickou regulaci v přístupu k prostředí, v němž žijeme. Jako příklad, který by takovou regulaci potřeboval, uvedl „rozlévání“ měst a dalších sídel do krajiny. „Ač jsem podstatou liberál, stále víc se kloním k tomu, že společnost si musí chránit své životní prostředí, a to včetně biodiverzity,“ prohlásil Václav Pačes.

Po tiskové konferenci následoval seminář. Projevem ho uvedl odstupující rektor univerzity Ivan Wilhelm. Po něm posluchačům přednesli hlavní závěry zprávy Bedřich Moldan a Jan Plesník. Oba přitom zdůrazňovali, že si snad veřejní činitelé uvědomí ne zrovna růžovou situaci ekosystémů. Když byl pak v diskusi Bedřich Moldan vyzván, aby tedy jako politik (Bedřich Moldan je senátorem a stínovým ministrem životního prostředí za ODS) něco v Senátu udělal, odpověděl, že nad tím bude přemýšlet.

O stočtyřicetistránkovou publikaci Ekosystémy a lidský blahobyt, jejíž vydání zaplatilo ministerstvo životního prostředí, si zájemci můžou napsat do Centra pro otázky životního prostředí UK.

Článek z loňského květnového EkoListu Příroda na přelomu milénia, který o studii napsal tehdejší odborný pracovník Agentury ochrany přírody a krajiny ČR David Vačkář, najdete v archivu zde.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist